Rat u Ukrajini

Objava ratnog stanja: Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

24. 2. 2022. / 11.22

Predsednik Ukrajine: Svako sposoban za rat treba da uzme oružje u ruke

U obraćanju naciji predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao svakog vojnog sposobnog Ukrajinca da se priključi borbi za odbranu države i proglasio opštu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski proglasio je opštu mobilizaciju i pozvao sve vojno sposobne Ukrajince da se jave svojim jedinicama. Medije je pozvao da budu uz vojsku, da ne šire dezinformacije i izveštavaju o otporu ukrajinske vojske koja je “uključena u borbe i koja je nanela žrtve neprijatelju”.

Rekao je da je Ukrajina "napadnuta i sa kopna i iz vazduha, sa severa i sa istoka”, da ima ranjenih vojnika i da je potrebna krv u bolnicama.

“Podelićemo oružje svima koji mogu da brane našu suverenost”, rekao je Zelenski. "Buditie spremni da branite svoju državu na ulicama svojih gradova. Ukrajina će se braniti i neće odustati od slobode”. Rehabilitovao je sve zatvorenike kako bi mogli da se priključe borbi.

I dalje: "Rusija je napala našu državu kao što je to učinila nacistička Nemačka u Drugom svetskom ratu. Od danas se Ukrajina i Rusija nalaze na različitim istorijskim putevima. Rusija je na putu zla“.

Zelenski je pozvao Ruse da odaberu kojim će putem svako od njih da krene. Pozvao je "časne građane Rusije“ da protestuju protiv rata u Ukrajini.

Kijev je prekinuo diplomatske odnose sa Moskvom.

Pozvao je Ukrajince da informišu svoju rodbinu i prijatelje u Rusiji o "ovom zlu“ koje hoće da izbriše jednu naciju, ali da je ukrajinski narod multimilionska armija“ i da će se odbraniti.

Predsednik Ukrajine je rekao da Nacionalna banka ima resurse da održi finansijski sistem.

Pre nego što je dao naređenje za napad na Ukrajinu predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je ruski cilj "demilitarizacija“ i "denacifikacija“ Ukrajine. Zapadni analitičari u toj izjavi vide nameru za prodor ruske vojske širih razmera.

A.I./CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu