Komentar

Između Moskve, Pekinga, Brisela i Vašingtona: Aleksandar Vučić

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

24. 2. 2022. / 16.29

Srbija i rat u Ukrajini: Država bez stava

Dok su se vlade svih drugih zemalja izjasnile o ruskom napadu na Ukrajinu, Vučić i dalje okleva. I ova tišina pri državnom vrhu govori mnogo

Dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će izneti zvaničan stav državnog vrha o događajima u Ukrajini, na njega se još uvek čeka. U međuvremenu je jutros počeo rat u Ukrajini, ruska vojska je napala na više lokacija.

Reakcije na rat na istoku Evrope uveliko su došle sa svih strana: države zapadne Evrope, države EU i članice NATO-a iskazale su jedinstveni stav; oglasio se i predsednik Turske, oglasila se Kina. I u regionu Zapadnog balkana svi su se oglasili, samo nema nikakvog stava zvanične Srbije.

Vučić je imao danas, u četvrtak 24. februara, najpre satanak sa ambasadorima Kvinte (EU, Nemačka, Ujedinjeno kraljevstvo, Francuska, Italija, SAD) i sa tog događaja imamo slike na instagramu predsednika Srbije i kratko obaveštenje da će se sve znati za 36 sati.

Nakon toga, Vučić je držao sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost. Opet smo videli slike na njegovom instragram profilu: s jedne strane predsednica Vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić, sa druge ministar vojni dr Nebojša Stefanović. Usledila je sednica Vlade Srbije posle koje nije bilo posebnog saopštenja ili obraćanja.

Za petak, 25. februar, najavljena je nova sednica Saveta za nacionalnu bezbednost a nakon toga, konačno, u 18 sati Vučić će se po ustaljenoj praksi "obrati narodu“.

Razumljivo je zašto Srbija nije prva rekla kako će da se odnosi prema ruskoj agresiji na Ukrajinu – mi bismo da budemo deo EU ali da nas brani Rusija i da nas razvija Kina, to je politika ovog režima. Ali je neobično da nema bukvalno nikakve izjave iz Vlade, bez obzira što je to tehnička vlada, kao ni iz Predsedništva.

Ova situacija kao da je ogolila sistem koji je Vučić uspostavio: niko ne sme ni da zucne bez njegovog odobrenja, ne postoji ni ministar spoljnih poslova, ni savetnik u predsedništvu ili ministarstvu koji bi mogao da kaže bilo kakvu, makar i najopštiju ocenu. Stvara se atmosfera kao da je Srbija napadnuta, kao da je Srbija u ratu i da mora da se pazi na svaki korak.

Za to vreme, režimski mediji se prave da izveštavaju nepristrasno objašnjavajući da Ukrajina jeste napadnuata, ali da za to postoje dobri razlozi, što je školski primer relativizacije nasilja.

Javnost je čula i neka druga mišljenja. Ivica Dačić, predsednik SPS-a, izjavio je da Srbija ni na koji način i ni po koju cenu ne bi smela da se pridružuje sankcijama Rusiji.

Slično je reagovao i predsednik Dveri Boško Obradović na tviteru.

Ovom zahtevu pridružila se i koalicija Suverenisti koja dodatno traži od Vučiča da ukine sankcije i Belorusiji koja je zajedno sa Ruskom Federacijom u ovom vojnom pohodu.

Na drugoj strani političkog spektra, stav o napadu na Ukrajinu izneo je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je pozvao na poštovanje Međunarodnog prava  i solidarnost sa građanima Ukrajine.

Kao i u mnogim situacijama ranije, Vučić okleva do poslednjeg trenutka da donese neku odluku. Sedi, čeka i gleda šta svi drugi govore, pa će verovatno na osnovu toga sutra izreći nekakv stav. Na njegovu sreću, diplomatija ima mehanizme i jezik da se izrazi svaki stav, čak i onaj koji bi neko mogao da razume kao kontroverzan.

Ako se ništa posebno ne dogodi u narednih 24 sata on će sutra iskoristiti krizu da predstavi sebe kao čoveka koji pod velikim pritiscima i pretnjama nikada ne poklekne i po svaku cenu brani interese Srbije.

Verovatno će govoriti sat i po da bi nam rekao da Srbija principijelno zahteva da se štiti međunarodno pravo, a da je protiv sankcija jer ih je sama preživela i da poziva sve strane da se vrate dijalogu.

Ako bude drugačije, to će biti baš velika promena.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu