Rat u Ukrajini

U iščekivanju ruskih tenkova: Odbrana Kijeva

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

25. 2. 2022. / 22.36

Dan drugi: Igra mačke i miša

Ruska invazija se poput Armagedona sručila na Ukrajinu. U drugom danu Putinove “specijalne vojne operacije” i dalje se vode borbe za Kijev. Ukrajinci pružaju otpor u većim gradovima, ali je pitanje koliko će još izdržati

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se jutros u video snimku naciji i svetu rečima da Ukrajinci “brane svoju zemlju sami”, dok “najmoćnija zemlja na svetu gleda iz daljine”. Aludirao je na SAD.

Kako javlja Bi-Bi-Si, ukrajinsko ministarstvo odbrane je navelo da se ruske trupe nalaze u predgrađu Kijeva Obolon, na devet kilometara od centra.

Izjave ruskih, ukrajinskih i zapadnih zvaničnika su prilično kontradiktorne, pa je tako, dok ruski tenkovi nadiru ka centru Kijeva, britanski sekretar za odbranu Ben Volas kazao za Radio 4 kako je MI6 potvrdio da prvog dana invazije Rusi “nisu ispunili ni jedan od svojih ciljeva”. Ruski mediji su prilično tihi u odnosu na zapadne, dok Ukrajinci govore o žestokom otporu u glavnom gradu.

Ukrajinski vojnik ispred deaktiviranog ruskog raketnog bacača u Harkivu / Foto: AP Photo/Vadim GhirdaFoto: AP Photo/Vadim Ghirda

Ukrajinska vlast je u prva dva dana invazije podelila rezervistima oko 18.000 komada naoružanja sa municijom, a najavljuju da će biti još. Ministarsto odbrane je saopštilo da je “pao Konotop, a da se borbe i dalje vode oko Harkova i Marijuopolja“.  Muškarcima između 18 i 60 godina je usled mobilizacije zabranjeno da napuste zemlju.

Kina je odbila da osudi napad na Ukrajinu.

Ostatak sveta pored osude, izliva žaljenja i isticanja ukrajinskih simbola po spomenicima i javnim ustanovama, za sada ne može, ili ne želi, mnogo da uradi. Sankcije koje su uvedene Rusiji nisu obespokojile Kremlj. Zelenski optužuje evropske zemlje za neadekvatno reagovanje.

Ruska vojska je zauzela aerodrom Hostomel pokraj Kijeva, saopšteno je iz ukrajinskog ministarstva odbrane. U operaciji je, kako izveštava Si-En-En, učestvovalo 200 helikoptera.

Zelenski poziva Zapad da Rusiju izbaci iz SWIFT sistema. Ukidanje ove transakcione opcije značilo bi da finansijske institucije više ne bi podržavale odliv i priliv novca sa teritorije Rusije. Evropa se nećka. Za sada je EU pooštrila sankcije i zamrznula imovinu Putina i prvog čoveka ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Kolateralna šteta ruskog napada u Kijevu / Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

Papa Franja je napravio presedan i posetio rusku ambasadu u Rimu da izrazi žaljenje i zabrinutost zbog rata.

Predsednik Ukrajine tražio je razgovor sa Moskvom, a Kremlj je saopštio da je to pozitivan korak i da će razmotriti predlog Kijeva o neutralnom statusu ove države kada je u pitanju članstvo u NATO-u, prenosi AP. Kako je kasnije prenela ruska agencija RIA Novosti, portparol Kremlja Dimitri Peskov rekao je da su ruske vlasti spremne na pregovore o ukrajinskoj neutralnosti, ali da ta neutralnost mora podrazumevati i “demilitarizaciju”. Dodao je da će se, ako do njih dođe, pregovori voditi u Minsku.

Putin je pozvao ukrajinsku vojsku da je ne zloupotrebljavaju i da preuzme vlast i dodao kako se rat ne vodi protiv nje, već protiv "nacionalističkih i neonacističkih“ snaga u Ukrajini. Putinova izjava može da se protumači kao da je Moskva pre invazije napravila neki dil sa delovima ukrajinske vojske.

Zelenski je demantovao navode da je napustio prestonicu.

Visoki komesarijat UN-a za ljudska prava saopštava da su ruske vlasti uhapsile skoro dve hiljade ljudi širom Rusije, koji su protestovali protiv rata. Naveli su i da je do sada preko 50 hiljada izbeglica napustilo Ukrajinu, te da su uglavnom otišli u Poljsku i Moldaviju.

Iako je Turska osudila invaziju na Ukrajinu, odbila je zahtev Zelenskog da spreče rusku flotu da prođe kroz Dardanele.

Protesti širom Evrope / Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Savet Evrope je suspendovao Rusiju iz članstva i onemogućio njenim delegatima da učestvuju u radu organa Saveta.

Ukrajini je stigla prva zvanična pomoć u naoružanju od početka invazije – Poljska je poslala konvoj sa municijom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je večeras da će snage alijanse za brzo reagovanje biti raspoređene u Evropi da pomognu saveznicima na istoku. Kako prenosi Si-En-En, objasnio je da to ne znači da će preći ukrajinsku granicu, jer ona nije članica saveza.

Ukrajinska vojska je delimično usporila ruski napad. I dalje se vode borbe oko većih gradova, a Rusi pokušavaju da opkole Kijev i prodru u centar grada.

F.M.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu