Vesti

Ujedinjenost Evrope da brani mir: Emanuel Žofre

Foto: Tanjug

Ambasadori EU u Beogradu: Srbija treba da osudi agresiju Rusije

"Deo pristupanja Uniji je puna usklađenost sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom. Danas će Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasati o rezoluciji UN o agresiji Rusije protiv Ukrajine. Svaki glas je važan. Svaki glas se računa. A mi računamo na Srbiju"

S.P
Ovih dana u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) održavaju se debate na hitnom zasedanju zbog stanja u Ukrajini. Na kraju rasprave će se glasati o Rezoluciji o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Tim povodom su ambasador EU Emanuel Žofre i ambasadori država članica u Beogradu danas u otvorenom pismu koje su objavili u "Kuriru" podsetili  zvanični Beograd da je Srbija "deo međunarodne zajednice" i država kandidat za članstvo u EU i da je deo procesa pristupanja "usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom". "Svaki glas se računa. A mi računamo na Srbiju“, stoji u tekstu.

Ambasadori su nedvosmisleno istakli da su ovi dani prekretnica evropske istorije i da "ratna vremena ponekada zahtevaju teške odluke“. "Ne samo da situacija od nas očekuje da stavimo zajedničke interese ispred nacionalnih, već nam takođe pokazuje da u ovom slučaju zajednički interes jeste nacionalni interes“.

Naglasili su odlučnost i ujedinjenost Evrope da brani "mir, međunarodno pravo i sistem baziran na pravilma“. "Niko nije napao Rusiju, niti joj pretio, ni Ukrajina niti bilo koja druga zemlja. Tvrdnje Kremlja da Ukrajinu vode nacisti, da nastoji da nabavi nuklearno oružje i počini genocid nad stanovništvom ruskog govornog područja u Ukrajini, predstavljaju smešne i očigledne laži“. Dodaju da Ukrajina i Ukrajinci samo žele "da žive slobodno u miru u sopstvenoj zemlji“.

Evropska unija ponavlja svoju "nepokolebljivu podršku" nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, navodi se u tekstu i ističe da Rusija mora odmah da prekine vojne akcije, bezuslovno povuče sve svoje snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine i potpuno poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

“Svet treba da se suprotstavi ovom drskom izazovu našoj kolektivnoj bezbednosti, koji je najveća pretnja po evropsku stabilnost od Drugog svetskog rata“.

Dok Evropa zajednički interes kontinenta, u ovom slučaju, poistovećuje sa nacionalnim, zvanični Beograd je još prošle nedelje najavio da će se Srbija rukovoditi u budućim danima isključivo svojim nacionalnim interesima.

Predsednik Srbije je izjavio da je juče bilo "devet glasanja, u osam se nismo pridružili u jednom jesmo“. "Za sve ono što se tiče rušenja i kršenja teritorijalnog integriteta Srbija se pridružuje, za ono gde su u pitanju sankcije Srbije se neće pridruživati“.  Kaže da su pritisci sa kojima se Srbija suočava ogromni što govori "o velikom poštovanju nezavisnosti i prava drugih zemalja da odlučuju“.

Stav Srbije saopšten u petak posle zasedanja Saveta za nacionalnu bezbednost je, da podržava teritorijalni intergritet Ukrajine, ali da Rusiji neće uvoditi sankcije.

S.P.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu