Rat u Ukrajini

Srbi ga i dalje vole: Vladimir Putin

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

14. 3. 2022. / 13.39

Rusija: Većinska podrška Putinovom ratu

Demostat prenosi istraživanje koje je sproveo tim nezavisnih sociologa i analitičara koje je pokazalo da 59 odsto ispitanika u Rusiji podržava aktuelnu vojnu invaziju na Ukrajinu, dok se 22 odsto njih izjasnilo protiv rata.

Od onih koji podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu u “visokom stepenu” ili “potpuno” 73 odsto veruju zvaničnim ruskim izvorima. Glavna emocija koju osećaju korisnici društvenih medija u Rusiji, bilo da su za ili protiv rata, jeste “empatija prema Ukrajincima” (30,4 odsto ispitanika). Sa druge strane, samo 2,4 odsto korisnika društvenih mreža navelo je da je kritički nastrojeno ili da oseća prezir prema Ukrajincima.

Istraživači su utvrdili i da većina mladih Rusa ne odobrava rat, dok ta podrška raste s porastom broja godina ispitanika. Dobijeni su sledeći rezultati: u starosnoj kategoriji koja obuhvata ispitanike između 18 i 29 godina ratu se protivi 40 odsto njih, u kategoriji između 30 i 41 godine protivljenje je iskazalo 30 odsto njih, u kategoriji između 42 i 53 godine njih 18 odsto, u kategoriji između 54 i 65 godina njih 14 odsto, dok se ratu protivi 11 odsto ispitanika starijih od 66 godina.

Prema nalazima istraživanja Rusi se, zapravo, plaše rata, a većina njih ne smatra Ukrajince neprijateljima i veruje da “ono što radi ruska vojska jeste pružanje prijateljske ruke bratskom narodu”. Istraživanje grupe nezavisnih stručnjaka sprovedeno je u periodu od 24. februara do 4. marta, korišćenjem telefonskih anketa i analizom niza “otvorenih” izvora, uključujući društvene medije, prenosi Demostat.

Nije iznenađenje da građani jedne zemlje pod spoljašnjom pretnjom zbijaju redove oko vođe i zastave, pogotovu ako su mediji kontrolisini. Rusija jeste agresor u Ukrajini, ali mnogi Rusi čelične sankcije Zapada doživljavaju kao spoljnu pretnju i napad na sopstveni život. Sličan efekat imale su i ekonomske sankcije koje su početkom 1990-tih uvedene Srbije.

Uprkos masovnim hapšenjima i drakonskim kaznama i dalje se u ruskim gradovima organizuju antiratne demonstracije.

J.H./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu