Vesti

Rezultate izveštaja odredili su događaji: Regulaciono telo za elektronske medije

Foto: Tanjug

15. 3. 2022. / 19.34

Izveštaj REM-a: Više o Ukrajini nego o stranačkim programima

Kriza u Ukrajini dominira programima posvećenim predizbornoj kampanji svih televizija koje nadzire Regulaciono telo za elektronske medije. Samo je televizijama Hepi i B92 bilo bitnije da kritikuju opoziciju

Informišući o trećoj nedelji predizborne kampanji, ovdašnje televizije su se više bavile ukrajinskom krizom nego programom stranaka ili aktivnostima funkcionera, zaključak je najnovijeg izveštaja Saveta Regulacionog tela za elektronske medije (REM).

Izbornoj kampanji najveći broj sati programa posvetile su TV Insajder -76 i N 1 – 60 sati. Ostali kanali su se predstojećim izborima bavili znatno kraće. Kriza u Ukrajini nije dominantna tema samo na programima posvećenim izbornoj kampanji TV Hepi i B92. Oni su svoje gledaoce najviše informisali o temi koju REM definiše kao "kritički prema opoziciji“.

RTS 1 je izbornoj kampanji posvetio devet sati i 38 minuta. Od tog vremena, 21 odsto posvećeno je ratu u Ukrajini, izbornim programskim sadržajima nešto više od 55 odsto, a aktivnostima državnih funkcionera nešto manje od 45 odsto.

Na programu RTS 2 ni u trećoj nedelji izborne kampanje nije zabeležen nijedan izborni sadržaj. RTS 2 je kanal namenjen kulturi i zabavnom sadržaju, pa je i očekivano da na njegovom programu nema emisija političkog sadržaja. Međutim, ovaj kanal ima emisije informativnog sadržaja koji se odnose na dešavanja u kulturi, pa bi se moglo zaključiti da u predizbornim programima stranaka nema kulture.

Na programima RTV 1 blizu dve trećine analiziranog programa bilo je posvećeno izborima, a više od trećine aktivnostima državnih funkcionera. Na prvom mestu je tema "kriza u Ukrajini", a više od 80 odsto zabeleženih priloga je neutralnog tonaliteta.

RTV 2 je izveštavanju o izborima posvetio oko četiri sata programa.

Rezultati analize komercijalnih televizijskih kanala su sledeći: TV Pink je izbornoj kampanji posvetio skoro 15 sati programa, a aktivnostima državnih funkcionera 16, 5 sati. I kod njih u okviru tog vremena  dominira kriza u Ukrajini, a nešto više od polovine priloga je neutralnog tonaliteta. Prilozi pozitivnog i negativnog tonalitetna TV Pink  imaju približno istu zastupljenost.

I u izveštajima Televizije Prva, koja je izbornoj kampanji posvetila 6,5 sati programa, dominantna tema je kriza u Ukrajini. Gotovo dve trećine njihovih priloga imaju neutralni tonalitet.

Teme koje dominiraju u programu posvećenom predizbornoj kampanji na N 1 su "kritika vlasti“ i "negativno o Aleksandru Vulčiću“.

Na Novoj S, u nešto više od 36 sati programa, više od polovine je posvećeno analitičarima, novinarima i ostalim učesnicima kampanje.

Tokom osam i po sati programa o izbornoj kampanji na Al Džaziri, dominantna tema je "kritika vlasti“. Negativnog tonaliteta je bilo u 60 odsto priloga.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu