Rat u Ukrajini

Poseta srpskim prijateljima: Sergej Lavrov

Foto: AP

16. 3. 2022. / 11.48

Lavrov: Epohalan trenutak

Istovremeno kad su mediji preneli delove intervjua Sergeja Lavrova sa optimističkim ocenama o rastu sa Ukrajinom, američki senat je jednoglasno proglasio Putina ratnim zločincem

"Ovo je sudbonosan, epohalan trenutak u savremenoj istoriji, jer odražava bitku, u najširem smislu te reči, za to kako će izgledati svetski poredak“ izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za televiziju PBK. A prenosi Sputnjik.

Lavrov je ocenio da rusko-ukrajinski pregovori nisu laki, ali da postoji nada na kompromis. "Veoma se nadam da će preovladati taj poslovni duh, koji sada ipak počinje da se manifestuje, ne odmah i ne lako. On uliva nadu da ćemo uspeti da se dogovorimo o toj temi“.

U pregovorima sa Ukrajinom postoje konkretne formulacije o kojima se možemo dogovoriti, naglasio je ruski šef diplomatije, i dodao da strane sada ozbiljno razgovaraju o neutralnom statusu Ukrajine u pregovorima u sprezi sa ruskim bezbednosnim garancijama. Ova ocena je data, rekao je, na osnovu procene ruskih pregovarača.

Iako su pregovori teški, ocenio je Lavrov, "ipak postoji određena nada na postizanje kompromisa“ i dodao da "takvu procenu daju i neki predstavnici ukrajinske delegacije, a da je i sam predsednik Vladimir Zelenski nedavno dao brojne interesantne izjave“, podsetivši da je ukrajinski predsednik ocenio pozicije strana u pregovorima "realnijim“.

Po šefu ruske diplomatije Lavrovu situacija u Ukrajini nije mogla da se reši na miran način "što Zapad nije hteo da reši situaciju oko Ukrajine mirnim putem“. Ocenio je da Sjedinjene Američke Države ne žele da ukrajinska kriza bude rešena, i dodao da "SAD svakako igraju odlučujuću ulogu u definisanju stava kijevskih vlasti“.

Rekao je i da je rakcija  NATO, u kojem još uvek ima razumnih ljudi, na apele Zelenskog da Alijansa zatvori nebo iznad Ukrajine i ratuje na njenoj strani spustila je ukrajinskog lidera na zemlju. Spremni smo da tražimo sve načine da osiguramo bezbednost Ukrajine, evropskih zemalja i, naravno, Ruske Federacije, osim putem širenja NATO na istok, objasnio je Lavrov u intervjuu za PBK.

Takođe danas, američki Senat je jednoglasno usvojio rezoluciju kojopm se ruski predsednik Vladimir Putina osuđuje ratnim zločincem.

Rezoluciju su podržali senatori i demokratske i republikanske  stranke, što je, ocenjuje se, jedinstven slučaj u američkom Senatu.

Ukazuje se da ova Rezolucija podstiče Međunarodni sud u Hagu (MKS) i druge države da ciljaju rusku vojsku u bilo kojoj istrazi ratnih zločina počinjenih tokom ruske invazije na Ukrajinu.

"Svi mi u ovoj sali smo se udružili, demokrate i republikanci, da kažemo da Vladimir Putin ne može da izbegne odgovornost za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom“, rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer u govoru u Senatu uoči glasanja.

Senatori su podsetili i da Rusija svoje akcije naziva “specijalnom vojnom operacijom“ demilitarizacije i “denacifikacije“ Ukrajine, kao i da je predsednik Putin nazvao Ukrajinu američkom kolonijom sa marionetskim režimom i bez tradicije nezavisne državnosti.

S.Ć./FoNet/Rojters

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu