Vesti

Malo kamena temeljca, malo kampanje: predsednik Vučić u Valjevu

Foto: Tanjug

17. 3. 2022. / 17.23

Izbori i mediji: Ukrajina kriva za funkcionersku kampanju

Poslednjih 15 dana samo u Dnevniku 2 na RTS predsednik Srbije bio je u 27 priloga odnosno 32 minuta. Na komercijalnim televizijama predsednikovo pojavljivanje meri se u satima. Po REM-u, to je ne zbog izbora, nego zbog Ukrajine

S.P
U trećoj nedelji nadzora medija tokom izborne kampanje nastavljen je trend neizbalansiranog medijskog izveštavanja iz prethodne runde. Privremeno nadzorno telo (PNT), formirano kao rezultat međustranačkog dijaloga, i ovog puta izašlo je sa različitim tumačenjima stanja u medijima uoči izbora zakazanih za 3. april.

Dok deo izabran od strane opozicionih partija smatra da je funkcionerska kampanja u porastu nakon raspisivanja izbora, REM objašnjava da je to rezultat "organizacije države i privrede u potencijalnoj kriznoj situaciji“.

Rezultati monitoringa medija pokazuju i ono što se golim okom može videti – da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić svakodnevno pojavljuje na televizijama, a iza njega se tu i tamo pojavi i premijerka Ana Brnabić.

"Samo u Dnevniku 2 Prvog programa Radio-televizije Srbije (RTS) u poslednjih 15 dana, Vučić se pojavio u 27 priloga u ukupnom trajanju od 32 minuta, a Ana Brnabić u četiri priloga u trajanju od šest minuta“, saopštio je danas deo PNT-a.

Kako kažu, u većini slučajeva Dnevnik RTS-a objavljivao je sadržaje o Vučiću i Brnabić sa događaja "koji nisu deo ustavno-pravne agende tih državnih funkcionera“. "Često po nekoliko priloga sa istog događaja ili sa događaja za koje je očigledno da su ih osmislili članovi promotivnog time najviših državnih funkcionera“. Takvih priloga je o Vučiću u poslednjih 15 dana bilo 18, a o Ani Brnabić 3.

Programi komercijalnih televizija sa nacionalnim pokrivanjem su o Vučiću govorili još više, a takvih priloga izmereni su ne u minutima već u satima. Zabeleženo je da tokom poseta i otvaranja fabrikama, bolnica, pogona kao i tokom polaganja kamena temeljaca, Vučić provuče i po koju i o Ukrajini.

"Te prilike, Vučić koristi da saopšti i svoje stavove o ukrajinskoj krizi, izvozu pšenice, rezervama hrane i goriva, ali to nikako ne opravdava takva pojavljivanja na najgledanijim televizijama, već samo dokazuje da time jedan predsednički kandidat i njegova stranka imaju i dalje ogromnu prednost nad drugim strankama, koalicijama i kandidatima“, navode članovi PNT-a koje su odabrale opozicione partije.

Iz Regulatornog tela za elektronske medije (REM) stiglo je kreativno objašnjenje ovakvih rezultata monitoringa. REM misli da je pojačana funkcionerska kampanja rezultat krize u Ukrajini.

"Na programima većine pružalaca medijskih usluga to se odrazilo kako na izveštavanje o učesnicima izborene kampanje gde je tema "kriza u Ukrajini“ dobila mnogo veću zastupljenost, tako i na izveštavanje o državnim funkcionerima čije su se aktivnosti u velikoj meri odnosile na organizaciju države i privrede u potencijalnoj kriznoj situaciji“.

Prema tumačenju REM-a, izveštavanje o državnim funkcionerima i njihovim aktivnostima "u velikoj meri“ se odnosio na organizaciju države i privrede u potencijalnoj kriznoj situaciji. "I pored toga na većini programa koji su u nadzoru, zabeležen je nastavak proporcionalnog porasta zastupljenosti izbornih lista“.

Način na koji REM gleda na funkcionersku kampanju, za članove PNT-a izabrane od strane opozicije je neprihvatljiv.

 

S.P./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu