Rat u Ukrajini

Spremni da pomognu: volonteri Svetskih kuvara na ukrajinsko-poljskoj granici

Foto: World central kitchen

20. 3. 2022. / 12.20

Kuvari sveta: Varenjke za izbeglice

U Ukrajini je nekoliko hiljada volontera World Central Kitchen i niz profesionalaca iz čuvenih svetskih restorana. Uspevaju da besplatne obroke dostave čak i do skloništa na samim linijama fronta

Na granici Ukrajine i Poljske, u gradu Pšemišlu, postavljena je kuhinja sa 12 velikih tiganja za paelju i 12 masivnih pećnica kapaciteta od 100.000 besplatnih obroka dnevno za izbeglice iz Ukrajine.

Doneli su je članovi World Central Kitchen (WCK), neprofitne nevladine organizacije koja pruža prvu pomoć u hrani u slučajevima prirodnih nesreća i ratova, posebno u prvim danima i nedeljama. Oni su jedna od mnogobrojnih nevladinih organizacija iz sveta koja pokušava da pomogne izbeglicama iz Ukrajine.

Od početka agresije na Ukrajinu, ovu zemlju je prema podacima UNHCR-a, napustilo 3,32 milona izbeglica, odnosno oko 8% njene populacije. Neselektivno bombardovanje civilnih objekata u gradovima uticalo je da tokom prošle nedelje prosečno Ukrajinu napušta i do 140.000 ljudi dnevno. Osim toga, unutar zemlje je raseljeno još 6,5 miliona ljudi, tako da je do sada četvrtina stanovništva Ukrajine bila prinuđena da napusti svoje kuće. Polovina od tog broja su deca.

Najveći deo izbeglica prešao je u Poljsku i prema podacima tamošnje vlade, trenutno ih je više od dva milona. Reakcija Poljske i drugih zemalja koje su prihvatile prve talase izbeglih iz Ukrajine, poput Slovačke, Rumunije, Moldavije i Mađarske, kako njihovih vlada, tako i stanovništva koje se masovno uključilo u njihovo zbrinjavanje, pokazala se brzom, dobro osmišljenom i hvale vrednom.

Osim na granici sa Poljskom u Pšemišlu, volonteri World Central Kitchen (WCK) su za svega nekoliko nedelja uspeli da organizuju manje kuhinje i dostavu kuvane hrane u čak 55 gradova u Ukrajini i okolnim zemljama, a njihovi kamioni uspevaju da se probiju čak do Odese i Mikolajeva, grada u kome se odvijaju svakodnevne ogorčene borbe.

“Kada se priča o hrani i vodi, ne postoji solucija za nedelju dana ili za mesec dana. Solucija je – sada” rekao je Hoze Andres, čuveni američki šef španskog porekla Hoze Andres, koji je 2010. godine osnovaoWCK  kako bi pomogao stradalima u velikom zemljotresu na Haitiju.

U Ukrajini, WCK imaju i više od 350 distribucionih punktova za sveže namirnice kojima snabdevaju restorane koji spremaju besplatne obroke za stanovništvo u drugim napadnutim gradovima, kao što su Harkov i Kijev. Uz zaista neverovatnu hrabrost vozača i dobrovoljaca uspevaju da obroke dostave čak i do skloništa na samim linijama fronta.

U Ukrajini je nekoliko hiljada volonteraWCK iz celog sveta i niz profesionalaca iz čuvenih svetskih restorana. Oni i Hoze Andres, koji i sam svakodnevno radi u kuhinji u Pšemišlu, pripremaju i služe kuvana jela, tople supe, kakao, toplu čokoladu i dezerte, a kažu da ih je grupa žena iz izbegličke kolone naučila da spremaju i neke lokalne recepte, pa se sada redovno služe boršč, ukrajinska pita od jabuka i varenjke.

WCK su učestvovali u akcijama pomoći u Nikaragvi, Dominikanskoj Republici, Zambiji, Peruu, Kubi, Sjedinjenim Državama, Ugandi I Kambodži. Organizovani su tako da mogu da pruže prvu pomoć u hrani u slučajevima prirodnih nesreća i ratova, posebno u prvim danima i nedeljama.

WCK se finansira od donacija, a najveću od 100 miliona dolara obezbedio je Džef Bezos. Zainteresovani da pomognu civilnim žrtvama Putinovog napada na Ukrajinu, sve informacije mogu naći na sajtu WCK-a, na adresi wck.org ili uz pomoć haštaga #ChefsForUkraine.

N.B./New York Times/ Washington Post

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu