Vesti

Za koga navija: Vladimir Dimitrijević

Foto: Tanjug

26. 3. 2022. / 19.55

Ujedinjeni za Srbiju: Dimitrijević je pristrasan

Predsednik Republičke izborne komisije je u pismu Ursuli von der Lajen najavio da će na aprilskim izborima opozicija imati loš rezultat. On je portparol SNS-a, kažu u listi „Ujedinjeni za Srbiju“ i traže njegovu ostavku

Predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lajen,, juče u petak stigla su dva pisma iz Srbije.

Prvo je 38 nevladinih organizacija i 36 profesora, u kome su izrazili veliku zabrinutost zbog unapred isplaniranih prevara glasača na dolazećim predsedničkim i parlamentarnim izborima, zakazanim za 3. april.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, oni su predočili Von der Lajen da je 250 posmatrača trenutne misije OEBS-a nedovoljno za 8.255 biračkih mesta u Srbiji, pa zato zahtevaju da se njihov broj poveća. Upozorili su i da se priprema za nameštanje glasanja dešava na društvenim mrežama, pa zato traže da OEBS pojača kontrolu i tokom predizbornih posmatranja.

Svoj zahtev su argumentovali pomoću nekoliko primera krađe glasova iz dosadašnje prakse.

Drugo pismo predsednici Evropske komisije uputio je Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije (RIK). Oštro je demantovao navode iz prethodnog pisma i ocenio ih "tendenciozno plasiranim kako bi se unapred opravdao loš rezultat opozicije, a aktuelna vlast, preko organa za sprovođenje izbora, optužila za navodno nameštanje izbornih rezultata“.

Zbog stavova u tom pismu, danas je Izborna lista "Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ tražila hitnu ostavku Vladimira Dimitrijevića.

Zameraju mu da je najavljujući loš rezultat opozicije pokazao da mu nije stalo do regularnosti izbora već do rezultata Srpske napredne stranke (SNS), što dokazuje da je pismo Von der Lajen pisao kao portparol stranke SNS a ne kao predsednik RIK-a.

Zato je, navodi ova lista, "Dimitrijević prekršio i zakon i moral jer ne može kao predsednik RIK davati izjave i ocene bilo čije uspešnosti na predstojećom izborima u Srbiji. Dimitrijević je ovim činom pokazao da jedino brine o obezbeđivanju rezultata vlasti, kao i da nije nimalo nepristrastan čovek.“

Zbog toga je "nedopustivo da Dimitrijević ostane na čelu RIK kao zakonski nepristrasne i nezavisne institucije svih građana Srbije“, smatraju u listi "Ujedinjeni za Srbiju“.

Skupština Srbije imenovala je prvi put Vladimira Dimitrijevića za predsednika RIK-a  avgusta 2016, a drugi put februara ove godine. Malo je verovati da će Dimitrijević uvideti šta je uradio i svojevoljno podneti ostavku, kao ni da će se nakon aprilskih izbora ovim slučajem baviti naredni saziv Narodne skupštine.

Ocena liste "Ujedinjeni za Srbiju“ o pristrasnosti čoveka kome je posao da  bude nepristrasan ostaće samo – ocena. Ursula von der Lajen će već znati šta da misli o svemu tome.

S.Ć. /FoNet/ Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu