Vesti

Čekajući drugu fazu rata: ruševina u Ukrajini

Foto: AP

27. 3. 2022. / 4.09

Dan 32: Počela druga faza rata, Bajden u Poljskoj, napad na Lavov

Ovo je bitka za demokratiju, rekao je Bajden. Dva raketna napada na Lavov. Rusija može da upotrebi nuklearno oružje iako ga neprijatelj ne upotrebi. Ruske snage su preuzele kontrolu nad gradom Slavutič. Pojavio se Šojgu. Rusi objavili da su počeli drugu fazu rata

Napadnut Lavov u vreme Bajdenove posete Poljskoj

U subotu posle podne dve ruske rakete pogodile su Lavov. Ovaj grad se nalazi 60 kilometara od ukrajinsko-poljske granice, i do sada nije napadan.

Za to vreme u Poljskoj je boravio američki predsednik Džozef Bajden.

U napadu je ranjeno pet osoba. Andrej Sodovju, gradonačelnik Lavova, rekao je da je pričinjena velika šteta na infrastrukturnim objektima, a da stambeni objekti nisu oštećeni.

Takođe, bile su i tri eksplozije u blizini Lavova.

Bajdenova poruka poljskim saveznicima

U Varšavi, na sastanku sa predsednikom Poljske Anžejom Dudom, predsednik Bajden je naglasio da je član 5 sporazuma NATO koji obavezuje na kolektivnu odbranu svakog napadnutog člana, za SAD sveta obaveza.

Negirao je da NATO hoće da oslabi Rusiju, i dodao da je NATO odbrambena alijana i da su američke snage prisutne u Evropi kako bi branile saveznike a ne da bi ušle u sukob sa ruskim snagama.

Obećao je da će SAD "biti uz Ukrajinu“.

"Vodimo veliku bitku za slobodu, bitku između demokratije i autokratije, između slobode i represije. Ta bitka neće biti dobijena za nekoliko dana ili meseci. Treba da se pripremimo za dugu borbu koja je pred nama“, rekao je Bajden.

Bajden na poljsko-ukrajinskoj granici

Američki predsednik Džozef Bajden obišao je i američke trupe na granici Poljske i Ukrajine. Vojnicima je poručio da "to što rade nije samo odbrana Ukrajine već i borba za trijumf demokratije.“

Bajden o Putinu i reakcije Kremlja

Predsednik SAD je rekao da predsednik Rusije Vladimir Putin "ne može da ostane na vlasti“.

Bajden je posetio i kamp ukrajinskih izbeglica. Odgovarajući na novinarsko pitanje "šta misli o Vladimiru Putinu s obzirom na sve što radi ovim ljudima“ Bajden je rekao "On je krvnik“.

O Bajdenovoj oceni da Putina treba smeniti, Kremlj je odgovorio da "o tome neće odlučiti Bajden, to može biti samo izbor naroda Ruske Federacije.“

Počela druga faza

Prva faza vojne operacije u Ukrajini "generalno“ je završena, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije. Prvi zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj je ocenio da su oružane snage Ukrajine sada značajno smanjene što je omogućilo ruskim snagama da najveće napore sada usmere "na postizanje glavnog cilja, oslobođenje Donbasa“.

Ministarstvo tvrdi da ne namerava da zauzme Kijev i Harkov.

Ruski mediji navode da proruske snage sada kontrolišu 93 posto ukrajinskog Luganska i 54 posto Donjecka, dva područja koja zajedno čine Donbas.

Deo spiska novih napada

U najnovijem izveštaju Ministarstva odbrane Ukrajine piše da ruske snage nastavljaju ofanzivu na Harkov, Černihiv i Mariupolj. Ocenjuju da ruske snage neselektivno gađaju iz vazduha i artiljerije u pokušaju da demorališu odbrambene snage

Kasno sinoć ruske snage su granatirale skladište nafte u Dubnu u Rivenskoj oblasti.

Harkov je posle Mariupolja drugi najviše granatiran grad Ukrajine. Gardian piše da projektili i rakete svakodnevno padaju, a da su tela poginulih naslagana u dvorištu mrtvačnica.

Gradonačelnik Černigiva na severu Ukrajine Vladislav Atrošenko rekao je da je grad potpuno uništen,  da je ubijeno 200 civila, i da je grad napustilo više od polovine stanovnika.

Ruske snage su preuzele kontrolu nad gradom Slavutič gde žive radnici nuklearne elektrane Černobilj.

U Hersonu, koji su okupirale ruske snage, moguće je čuti samo ruske radio stanice.

Ukrajinska kontraofanziva

Šef regionalne administracije Harkova Oleg Sinjehubov je rekao da su ukrajinske snage krenule u kontraofanzivu u području oko Harkova i da je nekoliko naselja već oslobođeno a u toku su borbe za teritorije u pravcu Rohana.

Medvedev o sankcijama i nuklearnom oružju

Sankcije koje su zapadne zemlje uvele protiv Rusije "će samo konsolidovati rusko društvo, a ne izazvati narodno nezadovoljstvo protiv vlasti“ izjavio je ruskoj novinskoj agenciji RIA  Dimitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije i bivši predsednik države.

Objasnio je i da ruska nuklearna doktrina ne traži da neprijatelj prvi upotrebi nuklearno oružje protiv Rusije i da Moskva može da izvrši napad na neprijatelja koji je upotrebio samo konvencionalno naoružanje. Rekao je da Rusija ima "specijalni dokument o nuklearnom odvraćanju“ koji jasno definiše 4 uslova pod kojim je Ruska Definicija ovlašćena da koristi nuklearno oružje“.

Poginulo sedam ruskih generala

U blizini Hersona ubijen je general-pukovnik ruske vojske Jakov Rezancev, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Mediji su iz zapadnih izvora preneli da je on sedmi general Vojske Rusije koji je poginuo u Ukrajini, i drugi general-pukovnik.

Smatra se da su ruski viši oficiri došli blizu linije fronta zbog niskog moralka ruskih trupa.

Šojgu je prisutan

Rusko ministarstvo odbrane pokušalo je da demantuje vesti po kojima je njihov ministar odbrane Sergej Šojgu imao srčani udar, pa su objavili njegov snimak.  Vidi se Šojgu na radnom sastanku rukovodstva ruskog resora odbrane kako kaže da uprkos poteškoćama "odbrambeni nalog izvršava prema planu“.

Sastanak Kine i Rusije

Lui Ksaoming, predstavnik Kine za korejske poslove, sastao se u Moskvi s ruskim zvaničnicima uključujući i Sergeja Lavrova šefa diplomatije. Na Tviteru je naveo da je imao opsežne razgovore o situaciji na Korejskom poluostrvu i međunarodnim pitanjima od obostranog interesa.

Sastanak je usledio nakon što je Severna Koreja testirala novi tip međukontinentalne balističke rakete.

 Prilika za Azerbejdžan da izvozi gas

Rusija je optužila Azerbejdžan da narušava prekid vatre u Nagorno-Karabahu, pa se procenjuje da bi Putin mogao da otvori još jedan front. Sankcije koje su pogodile Rusiju prilika su Azerbejdžanu da izvozi više gasa u Evropu.

Papin poklon za Lavov

Vozilo Hitne pomoći koje je donirao i blagoslovio papa Franja na putu je za grad Lavov na zapadu Ukrajine, saopštila je pres služba Svete stolice.

S.Ć. /Al Jazeera/ BBC/ N1/ Danas/ FoNet

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu