Rat u Ukrajini

Zagrljaj pomaže: iz ZOO vrta u Kijevu

Foto: FB Kiev ZOO

27. 3. 2022. / 20.50

Zoološki vrtovi: Evakuacija životinja je nemoguća

Neke životinje su puštene da same traže hranu, šest tigrova i šest lavova je preneto u Poljsku, a gotovo sve ostale divlje životinje u zoološkim vrtovima Ukrajine su u svojim kavezima. Mnogi će umreti od gladi. Mlada srna se ubila. Zavijanje vukova je strašnije od zvuka sirena.

Jeleni, lososi, crveni vukovi i ptice iz ekoparka u blizini Harkova od danas su na slobodi. Njihovi čuvari su im pružili priliku da se sami snađu za hranu, kad već oni nisu u stanju da vode računa o njima.

Vitalij Ilčenko, upravnik ekoparka je izjavio BBC-ju da su "tri radnika ubijena dok su pokušavali da dopreme hranu životinjama“. Rekao je i da su ruske snage zauzele jedan deo parka.

Lavovi i tigrovi koji su ostali u parku, umreće od gladi.

Na ZOO u Mikolajevu  koji je blizu Odese, prva raketa je pala već 27. februara. Pogodila je stazu između staništa za tigra i polarnog medveda. Srećom niko nije stradao. Tenkovska paljba je bila na 600 metara od Zoološkog vrta, i bilo je veoma stresno, kaže direktor Volodymyr Topchyi. Od tad, ovaj ZOO vrt su pogodile još tri rakete. Jedna od njih je pala na veliki kavez za ptice.

Njihov transport bi bio veliki rizik: iz Kijevskog ZOO vrtaFoto: FB Kiev ZOO

ZOO u Mikolajevu čuva 400 vrsta od kojih je polovina njih na međunarodnoj crvenoj listi ugroženih vrsta. Evakuacija nije moguća. "Nemamo dovoljno vozila, a i jedini put ka Odesi je zakrčen automobilima. Takođe, još uvek je previše hladno i vrlo rizično za žirafe, slonove i nosoroge. Verovatno ne bi preživeli“, kaže Topchyi.

U Zoološkom vrtu u centru Harkova zaposleni čine sve da pomognu životinjama. Karina Detjuk, zamenica upravnika tog Zoološkog vrta, kaže da "vukovi zavijaju gore od sirena za vazdušni napad, što nam je veoma teško da slušamo“.

U Skloništu za divlje životinje u blizini međunarodnog aerodroma u Kijevu životinje su pod stresom zbog ruskog granatiranja.

Mlada srna se bacila na zid i slomila vrat.

Kijevski ZOO je zatvoren, ali ne planira da evakuiše životinje. Među 4000 životinja su i slonovi, kamile i gorile.

"Gotovo da je nemoguće evakuisati životinje zato što ne možemo da obezbedimo veterinarsku negu i transport kaveza“ rekao je Kirilo Trantin, šef u ovom Zoo vrtu, i dodao da slonovima i ostalim osetljivim životinjama daju sedative kako bi se smirili kad počne granatiranje. "Naši čuvari ostaju sa njima i preko noći.“

Iz Zoološkog vrta u blizini Kijeva, 300 životinja je prebačeno u obližnja skloništa. Šest lavova, šest tigrova stiglo je u četvrtak u Zoološki vrt u Poljskoj, u Poznanj.

Putovali su dva dana. "Morali su da putuju zaobilaznim putevima kako bi izbegli Zitomir i druge zone pod bombama. Nekoliko puta su morali da se vraćaju zato što su putevi blokirani, puni su rupa, pa ih je nemoguće preči sa takvim teretom“, rekla je Malgorzata Chodyla, PR poznanjskog ZOO vrta. Ispričala je da je prvi pokušaj da doputuju propao zato što su se susreli sa ruskim tenkovima. "Ali sad su tu, i još uvek nam nije jasno da smo uspeli.“

Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarijuma (EAZA), kao i takva Svetska asocijacija (WAZA) čine sve da pomognu zoološkim vrtovima u Ukrajini.

Navode da u Ukrajini postoje tri velika ZOO vrta, u Nikolaevu, Kijevu i u Kharkivu. Sva tri grada su pod ruskim bombama. Iako bi se pomislilo da je evakuacija najbolje rešenje po životinje, u pomenute dve asocijacije su mišljenja da bi to bio izuzetno rizičan poduhvat. Upozoravaju da bi se životinje preplašile zvukova, i podsećaju da po njih može čak i razgovor posetilaca ZOO vrta da bude stresan.  Transport u napetoj atmosferi po mnoge mogao da bude i smrtonosan, ne računajući činjenicu da bi mogle da budu i granatirane.

Iz obe organizacije kažu da efekte eksplozija u blizini zooloških vrtova, kakve se sad dešavaju u Ukrajini, nisu istraživali.

S.Ć.  /FoNet/ AP/ euronews.green

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu