Izbori 2022.

Izbori 2022: Veliki broj nepravilnosti

Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

3. 4. 2022. / 17.43

Crta: Tenzije i nepravilnosti, izlaznost do 16 časova 42,1 odsto

Nakon novog preseka izlaznost na ovogodišnjim izborima drži se nešto iznad nivoa prethodnih izbornih ciklusa. Prema podacima Crte, do 16 časova 42,1 odsto birača iskoristilo je svoje biračko pravo. Izlaznost u Beogradu još uvek je manja nego u ostatku Srbije. Tenzije i nepravilnosti, kao i slučajevi fizičkog nasilja, obeležili su dosadašnje glasanje 

S.P
Posmatračka misija Crta objavila je nove podatke o izlaznosti. Do 16 časova je svoje biračko pravo iskoristilo je 42,1 posto birača u Srbiji. Poređenja radi, 2016. do 16 sati glasalo je 39,6 odsto. Značajno manja izlaznost, usled bojkota izbora, bila je 2020 (34,6 odsto).

Iz Crte su saopštili da je izlaznost na izborima za republički parlament nešto niža u Beogradu u odnosu na ostatak Srbije i iznosi 37,9 odsto.

Crta ocenjuje i da je prvi deo dana obeležen tenzijama, verbalnim i na više mesta i fizičkim nasiljem.

"Posmatračka misija Crte najoštrije osuđuje svaki nasilan čin i poziva sve učesnike izbora, članove biračkih odbora i sve građane Srbije da ne dozvole da atmosfera nasilja i straha bude glavno obeležje izbornog dana i da biračima ne bude uskraćeno pravo da slobodno izraze volju“.

Zbog "izborne korupcije“ Crta je do sada podnela pet prijava policiji, a dve od tih pet odnose se na fenomen "bugarskog voza“, koje su posmatrači Crte uočili u Kuli i Surčinu. Klasična kupovina glasova zabeležena je u Majdanpeku, Žitorađi i Čukarici.

Sporadični slučajevi nepravilnosti poput nepravilne pripreme biračkog mesta, vođenja paralelne evidencije i povreda tajnosti glasanja, Crta je primetila na 10 odsto biračkih mesta u Srbiji i 5 odsto u Beogradu.

U mestima gde glasaju birači sa Kosova, nakon odluke da se tamo po prvi put ne održe izbori, Crta je primetila da je veliki broj autobusa sa biračima pristigao od jutros. "Biračka mesta su loše organizovana što dodatno utiče na stvaranje gužve. Na pojedinim biračkim mestima se, kako je zabeleženo, istovremeno nalazilo i više desetina građana, čime je onemogućena tajnost glasanja“, zaključili su iz Crte.

S.P.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu