Izbori 2022-

Samo vas gledamo: Aleksandar Jovanović Ćuta

Foto: Marija Janković

4. 4. 2022. / 17.52

Ćuta i Skupština Slobodne Srbije: Večeras protest ispred RIK-a

Izbori su pokradeni, kažu Skupština Slobodne Srbije i Ekološki ustanak, i pozivaju građane da u znak protesta dođu večeras ispred RIK-a. Koalicija Ujedinjena Srbija takođe tvrdi da se juče desila izborna krađa

Skupština Slobodne Srbije i Ekološki ustanak pozivaju građane Srbije da večeras, u 19:30, pola sata pre nego što će se Republička izborna komisija (RIK) konačno oglasiti povodom jučerašnjih izbora, dođu ispred zgrade ove institucije u znak protesta zbog izborne krađe.

"Insistiraćemo od Republičke i Gradske izborne komisije da sprovedu volju građana. Poručićemo im: Samo vas gledamo", kaže za Vreme Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog pokreta.

Od predsednika Republičke izborne komisije, Vladimira Dimitrijevića zahtevaće da odgovori na pitanje ko je i na osnovu čega doneo odluku da tokom izborne noći, RIK prestane sa radom.

Ističu i da traže proveru zapisnika i svih listića, kao i krivičnu odgovornost za sve ljude koji su učestvovali u izbornoj krađi, navodeći primere poput: dupli spiskovi, bugaraski vozovi, zastrašivanje…

Na spisku zahteva nalazi se i ponavaljanje izbora na onim mestima gde su ustanovljene nepravilnosti, a zapisnici sa tih mesta biće dostavljeni u zakonskom roku.

Nakon ovog poziva, oglasila se koalicija Ujedinjena Srbija saopštenjem u kome se konstatuje da su građani Beograda u potpuno neregularnim izbornim uslovima pokazali da su za promenu vlasti u Beogradu.

Na osnovu zapisnika sa više od 90 odsto biračkih mesta jasno je da su opozicione stranke u Beogradu dobile preko 50 odsto glasova, piše u njihovom saopštenju.

S.Ć./NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu