Analiza

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

6. 4. 2022. / 10.38

Novi saziv Skupštine: Za Vučića nema više sigurne igre

Aleksandar Vučić ne voli da zavisi samo od jednog koalicionog partnera, jer tako smanjuje sopstveni ucenjivački potencijal. Ako se reši da se odupire zahtevima Zapada da okrene leđa Putinu i Dodika pusti niz vodu, pokušaće da uz SPS i SVM nešto zahvati u desnom  rezervoaru od 35 poslanika. Ako se bude rešio da pod pritiskom ipak raskrsti sa Moskvom, ma koliko to posle svega sumanuto zvučalo, mogao bi uz svesrdno ohrabrivanje i gurkanje Amerikanaca i Evropljana da se tajno sastane sa Đilasom

Nakon što je prespavala izbornu noć Republička izborna komisija (RIK) od ponedeljka broji glasove i objavljuje rezultate na portalu. Na osnovu 98,57 odsto obrađenih biračkih mesta, stanje u utorak u 20 časova, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) u novom sazivu Skupštine Srbije neće imati 6, već 5 poslaničkih mandata, a Vučićeva lista Zajedno možemo sve 120 od 250 mandata. Tako će Vučićevim odnosom sa Viktorom Orbanom čvrsto uvezanim Naprednjacima sa sve satelitima i SVM-u za formiranje Vlade biti potreban najmanje još jedan partner.

Listi Socijalističke partije i Jedinstvene Srbije sa 32 osvojena mandata porasla je cena. Izborni slogan "Ivica Dačić – premijer“ više uopšte ne zvuči toliko nerealno. U zagrlljaju SNS-a u nebitnost potonulom Dačiću je ratni vetar koji duva iz Ukrajine udahnuo život, pa u rukama ponovo ima karte za aktivnu igru. To u Moskvi svakako izaziva zadovoljstvo.

Sa opozicione strane lista Ujedinjeni za pobedu Srbije imaće 38 poslaničkih mandata, koalicija NADA 15, koalicija Moramo 13, Zavetnici 10 i Dveri takođe 10 poslanika.

Što se manjinskih partija tiče, lista Muftijin amanet imaće 3 poslanička mesta, Zajedno za Vojvodinu 2, SDA Sandžaka takođe 2 mandata.

Vučić na mukama

Sa ovakvim sazivom Skupštine predsedniku SNS-a i Srbije, s obzirom na neposredne izazove, neće biti nimalo lako da formira stabilnu Vladu.

SAD i EU pod vatrom rata u Ukrajini povećavaju pritisak na Vučića da se nedvosmisleno svrsta na stranu Zapada i okrene leđa "ratnom zločincu“ Vladimiru Putinu. Čak i da u nekom trenutku popusti, pitanje je da li bi Moskvi predani, izbornim rezultatum u svom rusovanju ohrabreni Dačić  u tom slučaju oborio Vladu, ako se oprobana koalicija nastavi. A Dačić i inače nije baš najpouzdaniji partner.

Novi ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je u Beograd došao sa javno deklarisanim zadatkom da ukloni Milorada Dodika kao remetilački faktor u Bosni i privuče Srbiju na zapadnu stranu. Sa kojim bi koalicionim partnerom Vučić mogao da odigra tu igru?

Nema sigurne igre

Predsednik Srbije je pri formiranju svake Vlade pokazao da ne želi da mu skupštinska većina zavisi samo od jednog ili dva koaliciona partnera, jer tako slabi sopstveni ucenjivački kapacitet koji je jedna od osnova njegove metodologije vladanja.

Ne treba, pritom, zaboraviti da u svojim redovima gaji i mora da podmiruje u javnsosti nepostojeće Rasima Ljajića, Nenada Čanka, Vuka Draškovića, PUPS, JUL. Prva trojica bi iz broda koji se previše zaljulja iskočila dok trepneš i pretrčala na neku drugu stranu, a "brod“ se već sada u međunarodnim vodama solidno ljulja i svi ovi naprednjački prilepci već se osvrću za novom sigurnom lukom.

Suvih Naprednjaka u Skupštini ima stotinak.

Vučić voli da igra na sigurno, a u ovoj situaciji nema sigurnu igru. Kako je sam otprilike rekao: srpski brod će morati da promeni pravac. Verovatno je mislio na onaj pravac između Moskve i Vašingtona. Da li će kapetan okrenuti kormilo na istok ili na zapad, zavisiće od njegove procene šta mu je sigurnije za opstanak na vlasti, a od toga će zavisiti kom opozicionom bloku će se obratiti.

Ako se Vučić upusti u pružanje otpora zahtevima SAD i EU može da pokuša da zahvati u rezrevoaru od 35 narodnih poslanika desničarskih, proruskih partija (Dveri, Zavetnici, NADA).

Ako planira da se konačno nepovratno okreće Zapadu, morao bi da sa obrati Đilasu i Mariniki Tepić i/ili Dobrici Veselinoviću, Ćuti i Zelenoviću.

Vučić je u nekom trenutku rekao nešto tipa da bi moglo da dođe do formiraja koalicione Vlade na opšte iznenađenje svih. A možda je time samo hteo da smanji apetit Dačiću,

Ako misli da može da nastavi kao do sada, greši.

Već viđeno

Potez okretanja ka Zapadu je već jednom sa Tomom Nikolićem odigrao kao Šešeljev radikal, pa je izigrao sve koji su se u tu igru sa njim upustili. Nema sumnje da bi u tom slučaju, da se odrekne Putina, i ovom prilikom Amerikanci i Evropljani prozapadne opozicione partije u sopstvenom interesu svesrdno gurale u naprednjačko naručje, kao onoma Tadića da pomogne da se oživi SNS.

Malo detaljniji pogled na izborne rezultat pokazuje da Vučić kao šef SNS-a od nedelje 3. aprila u 20 časova zapravo više nije neprikosnoveni vladar Srbije.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu