Vesti

Platili smo da bi nas ubeđivali da glasamo za njih: predizborni bilbordi

Foto: Marija Janković

6. 4. 2022. / 17.50

Transparentnost: Kampanju su platili poreski obveznici

Za ovogodišnju izbornu kampanju izdvojeno je iz budžeta 15,7 miliona evra, najviše do sada. Stranke ne žele da vrate novac koji nisu potrošile. Samo Dačićeva stranka osim novca svih nas, koristila i donacije. Uočene mnoge nepravilnosti, pa i besplatno oglašavanje

Za ovogodišnju izbornu kampanju iz državnog budžeta izdvojeno je 15,7 miliona evra, najviše u odnosu na prethodne računajući od izbora 2012. godine – rezultat je analize Transparentnosti Srbija, nestranačke organizacije posvećene korupciji.

Zbog dobijenog novca iz budžeta, sve stranke su u manjoj meri koristile kredite, donacije i druge izvore finansiranja. Koristila ih je samo Socijalistička partija Srbije.

U Transparentnosti ocenjuju da iako izveštaji o finansiranju kampanje nisu konačni, moguće je zaključiti da mnogim učesnicima na izborima neće biti lako da opravdaju troškove.

Srazmerno broju osvojenih mandata, polovinu izdvojenog novca iz budžeta 0dobiće Srpska napredna stranka. Ujedinjeni za pobedu Srbije mogu da računaju na 1,33 miliona evra, ostale stranke su između 500.000 i 850.000 evra, dok će strankama manjina pripasti od 170.000 do 275.000 evra.

Prema proceni Transparentnosti, kampanja na televizijskim stanicama koštala je oko sedam miliona evra, a 60 odsto tih troškova platila je SNS. Predsednička i parlamentarna izborna kampanja koštale su 3,2 miliona evra, a beogradska manje od 250.000 evra.

U slučaju da nisu potrošile sav novac koji su dobile, stranke ne žele da ga vrate u budžet. Sav novac će morati da vrati Miša Vacić zato što njegova lista nije osvojila  ni jedan odsto glasača, odnosno jedna od dve liste  Albanaca sa juga Srbije i Romska lista zato što imaju manje od 0,2 posto koliko je predviđeno za stranke manjina.

Transparentnost je prijavila uočene nepravilnosti Agenciji za korupciju, ali konkretne odgovore nisu dobili.

Uočene nepravilnosti su: Tviter nalog avucic, saopštenja ministra odbrane Nebojše Stefanovića o Zdravku Ponošu na zvaničnom sajtu Ministarstva, odnosno brošura na kojoj se govori o predsedniku Srbije kao autoru, ali je primetan logo SNS.

Primećeno je i prikriveno političko oglašavanje "potpuno besplatno“, poput prenošenja izjava funkcionera SNS i video spota, među kojima je i prikaz izjava Aleksandra Vučića.

S.Ć. /FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu