Komentar

Ko sa kime o čemu treba da razgovara: Dragan Đilas

Foto: Rade Prelić/Tanjug

7. 4. 2022. / 14.21

Beogradska zavrzlama: Nagoveštaj sastanka na vrhu u srpskom mulju

Nema Đilas šta da priča sa Vučićem po pitanju izbornih rezultata i ispravljanja svekolikih svinjarija počinjenih tokom izbornog procesa. Opozicija mora da natera GIK i RIK da rade u skladu sa zakonom pa, ako to odbiju, da se pritisak izvrši na ulici, što je legitiman način vaninstitucionalne borbe, pogotovu kada institutcije zakažu

Ideja da se lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas i vođa Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić nešto domunđavaju oko ponavljanja beogradskih izbora u celosti, ili nečeg drugog ili trećeg, u potpunosti odgovara stanju demokratije i shvatanju pravne države u naprednjačkoj Srbiji, u kojoj pojedinci, uglavnom onaj jedan jedini, a ne instutucije na osnovu zakona, donose odluke ključne za državu, društvo i građane.

To što inicijativa za tako nešto dolazi iz SSP-a je, veoma blago rečeno, neodgovorna. Marinika Tepić je rekla da bi se trebalo dogovoriti oko ponavljanja kompletnih izbora u Beogradu, Đilas je izrazio spremnost da o tome razgovara sa Vučićem, pa je Vučić rekao da će večeras (četvrtak uveče) da odgovori uživo pred kamerama, da narod razume.

Ko zna šta će večeras logorejični Vučić sve da ispriča i kojim će sve iluzionističkim trikovima da zamagli, s obzirom na medijsku i svaku drugu nadmoć, loše rezultate partije koju predvodi, ali zamislimo da kaže sledeće: "Nemam ja šta da razgovaram sa Đilasom o poništavanju volje građana, Srbija je pravna država, pa neka institucije rade svoj posao“. Ili tako nešto, što bi mogli da mu predlože njegovi dokazano dobri marketinški savetnici. Pa bi onda ispalo da mu se Đilas servirao na tacni da ga pojede za večeru.

Na kraju krajave, u suštini je nebitno šta će Vučić, koji je razorio državne institucije, topogledno da kaže.

Suštinski je bitno da opozicija ne sme sa predsednikom SNS-a i Srbije Vučićem da razgovara o ponavljanju izbora bilo na republičkom, bilo na gradskom nivou, bilo na pojedinim biračkim mestima ili u celosti. Tako bi opozicija postala aktivni saučesnik u nezakonitim, zakulisnim radnjama, na čemu počiva naprednjačka vlast u Srbiji. Time bi opozicija izneverila sve ono, za šta se zalaže, i zbog čega im je najveći broj građana poverio svoj glas, a pre svega – borbu za pravnu državu.

O tome šta je činiti sa izbornim rezultatima i izbornim procesom, nema Đilas prosto šta da priča sa Vučićem, obaška što za to nema mandat većine opozicionih partija, od kojih je bar tri veoma zadovoljno svojim rezultatima.

Opozicija mora da izvrši pritisak na republičku i gradsku izbornu komisiju (RIK i GIK) da rade svoj posao, da se svim sredstvima bori da se isprave sve nepravilnosi, lopovluci i prevare počinjene na izbornim mestima, da se izbori za ponavljanje izbora tamo gde prevara može da se dokaže i da se nadoknadni izbori održe pod najstrožijom mogućom kontrolom svih raspoloživih kontrolora, pa da se onda ponovo saberu rezultati.

Kratko rečeno:  da natera RIK i GIK da rade u skladu sa zakonom. Pa ako to odbiju, onda da se pritisak izvrši na ulici, što je legitiman vid vaninstitucionalne borbe kada institucije zataje.

A ne da se Đilas nešto dogovara sa Vučićem.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu