Vesti

Sve glasniji povici protiv: Parada ponosa u Beoradu 2017.

Foto:Tanjug

7. 4. 2022. / 18.44

LGBT+ zajednica: Nismo porodicolika pojava

Profesor Učiteljskog fakulteta u naučnom radu LGBT+ pokret predstavio kao ideologiju koja se nameće. Njegov tekst je jedan u nizu koji pod naznakom nauke promovišu stereotipa i diskriminaciju

Udruženje Da se zna podnelo je pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv redovnog profesora Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Uroša Šuvakovića zbog diskriminacije LGBT+ osoba.

Udruženje je navelo da je profesor Šuvaković izneo niz netačnih, naučno neutemeljenih i štetnih tvrdnji o istopolnim zajednicama i LGBT+ osobama u tekstu "Prilog raspravi o društvenom priznavanju brakolikih i porodicolikih društvenih pojava“, koji je objavljen prošle godine, u naučnom časopisu "Sociološki pregled".

Udruženje Da se zna ocenjuje da je ovo jedan od tekstova u kome se pod oznakom "naučnih radova" šire stereotipi, omalovažavaju i diskriminišu LGBT+ osobe. Profesor Šuvaković istopolne zajednice naziva "brakolikim i porodicolikim društvenim pojavama" čime, navedeno je u pritužbi, jasno unižava i omalovažava istopolne zajednice.

Pored toga, homoseksualnost predstavlja kao ideologiju koja se "promoviše“, što predstavlja već ustaljenu teoriju zavere koja služi da se LGBT+ osobe dehumanizuju i čitav LGBT+ pokret predstavi kao ideologija koja se promoviše i nameće, što je neistina, ističe Udruženje Da se zna.

Šuvaković svodi istopolnu zajednicu samo na zajednicu u kojoj se zadovoljavaju seksualne potrebe, pa se u jednom delu teksta pita i da li će po tom principu i pedofilija biti dozvoljena u budućnosti, a na kraju navodi da bi interesi deteta u istopolnoj zajednici bili ugroženi, što je još jedna nenaučna, proizvoljna i štetna tvrdnja.

S.Ć./ FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu