Beogradski izbori 2022.

Ne tako ujedinjeni: Ujedinjeni za pobedu Srbije

Bilbordi_04

8. 4. 2022. / 15.10

Narodna stranka: Privatna Đilasova izjava o pregovorima sa Vučićem

Dogovor o ponavljanju izbora u Beogradu pre objavljivanja konačnih rezultata i pokušaja formiranja gradske vlasti bio bi "izigravanje izborne volje birača"

Odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović izjavio je danas da Narodna stranka i koalicija Ujedinjeni za pobedu Beograda nisu dali mandat predsedniku Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pregovara o ponavljanju izbora u Beogradu.

"Đilas je dao privatnu izjavu o razgovorima i pregovorima sa Vučićem o ponavljanju izbora u Beogradu. Sednica Predsedništva Narodne stranke biće održana u subotu i tada ćemo zauzeti stav o tom pitanju", rekao je Pavlović za N1.

Istakao je da bi dogovor o ponavljanju izbora u Beogradu pre objavljivanja konačnih rezultata i pokušaja formiranja gradske vlasti bio "izigravanje izborne volje birača". "Imamo Ustav i zakon kojima je jasno definisana procedura ponavljanja izbora. Mislim da možemo da dođemo na vlast i pre ponovljenih izbora za Skupštinu Beograda", rekao je Pavlović i dodao da je neophodno da prvo budu utvrđeni konačni rezultati izbora za gradski parlament, kada će se videti ko ima većinu, da li većina može da se formira i da li je održiva, "pa tek ako to nije moguće, onda da se donese odluka o raspisivanju novih izbora u skladu sa Ustavom i zakonom".

On je rekao da očekuju ponavljanje izbora na mnogo većem broju od četiri biračka mesta, kao i da su uočeni "bugarski vozovi" i postavljanje kamera. Pavlović je naveo da će ako koalicija Ajmo ljudi uđe u gradski parlament, broj odbornika SNS-a biti smanjen, a biće povećan broj opozicionih odbornika koji bi imali većinu.

Objasnio je da bi smena vlasti u Beogradu značila "kraj SNS-a i Aleksandra Vučića", uprkos Vučićevoj ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima. "Lokalni izbori u celoj Srbiji biće za dve godine i pobeda u Beogradu bi se prelila i u gradove i opštine širom Srbije", ocenio je Pavlović.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu