Vesti

Imaćemo gas i posle 15. maja: gasovod

Foto: Tanjug

8. 4. 2022. / 16.28

Srpski mediji: NIS neće biti pod sankcijama Evrope

Dan nakon gostovanja predsednika Srbije na javnom servisu srpski mediji preneli su vest da će Naftna industrija Srbije biti izuzeta od sankcija EU ruskom Gaspromnjeftu. Dok se mediji utrkuju ko će veći epitet dati pregovaračkim sposobnostima predsednika Vučića, zvanični Brisel o ovome se još uvek ne oglašava

S.P
Da će Srbija biti izuzeta iz sankcija Evropske unije koje se odnose na uvoz nafte iz EU objavila je danas  agencija Tanjug. Ova vest došla je dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na RTS-u izjavio da će se u narednim danima znati da li će sankcije EU Rusiji potkačiti i Naftnu industriju Srbije. Zvanični Brisel još uvek nije potvrdio pisanja srpskih medija.

U vrlo šturim izveštajima, bez navođenja konkretnih izvora iz EU, mediji u Srbiji preneli su da je sve "rađeno na zahtev predsednika Aleksandra Vučića“, a da su Srbiji najviše pomogli "Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Francuska kao predsedavajuća Evropskom unijom“.

Predsednik Srbije sinoć je rekao da je EU čekala da vidi kako će Srbija glasati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) o suspenziji Rusije iz UN-ovog Saveta za ljudska prava, kako bi donela odluku o eventualnom izuzeću Srbije. Tako je predsednik građanima obrazložio zašto je Srbija glasala za isključivanje Rusije.

"Zbog odluke EU, koja je takva da mi do 15. maja možemo da uvozimo naftu, bilo odakle, posle nećemo moći, jer je Gasprom većinski vlasnik NIS-a. Mi možemo da uvezemo ali trostruko skuplje“.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade u tehničkom mandatu i ministarka za rudarstvo i energetiku vest srpskih medija iz Brisela ocenila je kao dobru. "To znači da će snadbevanje našeg tržišta naftom preko JANAF-a biti nastavljeno i posle 15. maja. To nas stavlja u bolju poziciju od drugih država u regionu“.

Podsećamo, četvrtim paketom sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog agresije na Ukrajinu sredinom marta, na spisku Unije našlo se 12 velikih ruskih kompanija sa kojima će biti prekinute sve transakcije. Pod sankcijama se našao i Gaspromnjeft, koji je većinski vlasnik NIS-a. To je za NIS značilo da neće moći da uvozi naftu iz EU, pa čak ni iz trećih država, poput Iraka i Kazahstana, jer ona u Srbiju pristiže preko Hrvatske i Jadranskog naftovoda JANAF.

Predstavnici Evropske unije ranije su odgovorili da su pregovori između EU i Srbije po ovom pitanju u toku, kako bi se "razjasnile sve brige“ koje Srbija ima oko posledica restriktivnih mera. Tada su posebno naglasili da EU nije uvela sankcije Srbiji, niti da ima planove za to.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas za Radio Slobodnu Evropu (RSE) da će odluke EU prema državama kandidatima, kao što je Srbija, ubuduće zavisiti od njihovog ponašanja prema Rusiji. Podsetio je da EU očekuje od Srbije da se uskladi sa spoljnom politikom EU. "Do sada se 40 zemalja usaglasilo sa evropskim sankcijama ili uvelo slične mere, pa se očekuje da to isto uradi i zemlje koje teže da postanu deo EU i tvrde da zastupaju iste vrednosti“.

Srbija je jedina zemlja u Evropi, pored Belorusije, koja se nije pridružila sankcijama Evropske unije Rusiji. To je sinoć više puta, sa ponosom ponovio i ponovo izabrani predsednik Srbije u prvom obraćanju nakon izbora. "Srbija je jedina zemlja koja nije uvela nijednu meru ili sankciju Rusiji, nije nacionalizovala nijednu rusku kompaniju, niti je na bilo koji način sankcionisala porodice ruskih zvaničnika“.

 

S.P.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu