Izbori 2022.

Foto: Tanjug

9. 4. 2022. / 17.40

Prigovori opozicije: Zahtevamo od GIK-a da radi svoj posao

Ako Gradska izborna komisija večeras odbije prigovore opozicije na rezultate glasanja, Ekološki ustanak će pozvati građane da na ulici brane volju naroda. Sastanak Vučića i Đilasa o ponovljenim izborima u Beogradu verovatno u ponedeljak

Večeras u 20 časova ističe rok Gradske izborne komisija (GIK) da donese odluku o prigovorima opozicije na rezultate izbora za Skupštinu Beograda.

Prvi na parlamentarnoj listi Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je juče  da od toga da li će GIK prihvatiti prigovore i ponoviti glasanje na biračkim mestima zavisi hoće li Ekološki ustanak građane pozvati na ulicu.

"Samo da ih upozorim mi se više nećemo igrati sa voljom naroda,moraju da rade svoj posao“, rekao je Jovanović.

Sednica na kojoj će biti saopštena odluka GIK-a po prigovorima opozicije zakazana je dva sata pre isteka zakonskog roka. Upućeno je 350 prigovora o izbornom rocesu i 128 prigovora o ispravkama zapisnika. Do sada je poništeno glasanje na svega četiri mesta.

U petak uveče izbrojani su glasački listići sa pet odsto mesta. Od 58 vreća, rezultati iz njih 15 se nisu podudarali sa rezultatima unetim u zapisnike, izjavioje član GIK-a Zoran Alimpić. On misli da je namera većine čkanova GIK-a da se svi prigovori koje je podnela opozicija odbiju. Kaže i da vreće sa izbornim listićima već 5-6 dana stoje u zgradi Gradske uprave, kontrolu nad njima isključivo ima vlast, a zatvorene su plastičnim vezicama koje nisu dovoljno čvrste“. Alimpić navodi i da je 7000 listića dato glasačima, ali da oni nisu ubačeni u kutije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas sastaće se najverovatnije u ponedeljak 11. aprila kako bi razgovarali o ponavljanju izbora u Beogradu, izvestio je "Danas" pozivajući se na izvore iz kabineta predsednika.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu