Vesti

Šta će biti s njima: pijačna tezga u Beogradu

Foto: Tanjug

12. 4. 2022. / 21.03

Pijačni prodavci: Ugroženo je 50.000 ljudi

Sutra u sredu, pijačni prodavci Srbije protestovaće četvrti put u Beogradu protiv Zakona o fiskalizaciji. Kažu da zakon najavljuje nestanak pijaca. Predsednik Vučić je obećao da će se sastati sa njima posle izbora, ali obećanje još uvek nije ispunio. U dane protesta, pijace Srbije su zatvorene

Pijačni prodavci Srbije će sutra uz sredu opet protestovati u Beogradu. U 9 ujutro, krenuće od Tržnog centra "Ušće“ preko Brankovog mosta do Zelenog venca, zgrade RTS-a i  Predsedništva, do Slavije, gde će čekati da im se ispune zahtevi.

Oni su 22. marta predali Predsedništvu 16.000 potpisa sa zahtevom  da budu izuzeti iz Zakona o fiskalizaciji koji ih obavezuje da imaju fiskalne kase. Zakon je stupio na snagu 1. januara ove godine, a prelazni rok je do 31. aprila, što znači da će od 1. maja biti kažnjavani. Kazna za neizdavanje fiskalnog računa je od 300.000 do dva miliona dinara.

Po novom zakonu, na pijacama ne moraju da imaju kase poljoprivredni proizvođači koji prodaju svoje proizvode, i prodavci predmeta koji se smatraju starim i umetničkim zanatima.

Kase su po zakonu obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza.

U Udruženju pijačnih radnika "Opstanak“ smatraju da ovakav zakon dozvoljava zloupotrebu, zato što svako može da registruje poljoprivredno gazdinstvo iako ga nema, a voće i povrće koje će izneti na tezgu i prodavati, može da kupi na kvantaškoj pijaci.

Procenjuju da bi se ugasilo 10.000 pijačnih prodavaca, dok bi ostali pokušali da prežive u narednih šest meseci tako što bi rasprodali robu koja im je ostala, a to znači da bi bila ugrožena egzistencija 50.000 ljudi. Među njima su stariji ljudi koji neće biti u mogućnosti da se preorjentišu na tržištu rada.

"Zakon je tako osmišljen da mi ne možemo da preživimo. Mi ćemo nestati, pašće promet pijaca i pijace će se na kraju prodati. Donet je zakon da se mi počistimo, a da se javna preduzeća koja rukovode ovim resursima prodaju. I tu će biti kraj. Samo što mi to nećemo da dozvolimo“, kazao je tada Srđan Praštalo iz "Opstanka“.

Na prvom protestu, pijačni prodavci su bili ispred Ministarstva finansija, ali im niko nije otvorio vrata. Zato su  zahtev sa potpisima predali Predsedništvu i proveli noć ispred zgrade. Sad sumnjaju da je njihov zahtev uopšte došao do predsednika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obećao da će razgovarati sa njima nakon izbora, ali taj sastanak još uvek nije zakazan.

Prošlog petka, ministar finansija Siniša Mali je izjavio da neće biti produženja roka za e-Fiskalizaciju, što znači da će svi obveznici morati da nabave kase do kraja meseca.

Sutra će, umesto na pijace, većina prodavaca iz Leskovca doći u Beograd kako bi se pridružili protestu. Kažu da se ne bore samo za sebe, već i za poljoprivredne proizvođače zato što će "doći do gašenja spone između poljoprivrednog proizvođača i potrošača, a to su trgovci na pijacama“.Dolazak su najavili i Novosađani, Zrenjaninci, Kragujevčani…

Iz "Opstanka“ najavljuju da će ako se njihovi zahtevi ne ispune, novi protest organizovati u petak, a zatim će protestovati i po drugim gradovima.

U danima dosadašnjih protesta, tezge na pijacama širom Srbije bile su zatvorene.

S.Ć. /N1 / Bizlife

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu