Vesti

Fiskalizacija do svake tezge: Siniša Mali

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

13. 4. 2022. / 18.59

Okončan protest pijačnih prodavaca: Odgovor vlasti – fiskalne kase i tačka

Uzalud su ulični prodavci u sredu govoto ceo dan blokirali centar Beograda. Osim dosadašnjeg, a verovatno i budućeg ministra finansija Siniše Malog niko im se nije obratio. A on je za Tanjug rekao: ko se bavi maloprodajom mora da ima fiskalnu kasu. Tačka

Kako javlja FoNet, pojedini pijačni prodavci su u sredu uveče blokirali obe trake autoputa kod Mostarske petlje, sa zahtevom da budu izuzeti iz procesa e-fiskalizacije.

Gotovo celog dana su pijačni prodavci iz svih krajeva Srbije u sredu blokirali centar Beograda. Protestovali su protiv uvođenja fiskalnih kasa na pijačnim tezgama. Kažu da bi to u praksi značilo da mogu da zatvore radnju. Organizovan protest je okončan nešto nakon 18 časova, a pojedine grupe su tada zapretile da će otići da blokiraju Gazelu.

"Narod Srbije je još jednom ponižen“, izjavio je u ime pijačnih prodavaca za televiziju N1 Srđan Praštalo, koji je i prijavio današnji protest. Rekao je da niko nije hteo da razgovara sa njima, da ih predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije primio, mada je pre izbora javno obećao da će da ih primiti.

Rekao je Praštalo i da očigledno nikoga nije briga za 10.000 ljudi , ai da neće odustati od borbe za svoju egzistenciju.

Demostrantima se jedini preko Tanjuga obratio dosadašnji, a verovatno i budući  ministrar finansija Siniša Mali rečima: " Svi oni koji se bave maloprodajom moraju da izdaju fiskalne račune. Tačka". I to do 1. maja. Samo poljoprivrednici koji na pijacama prodaju svoje sopstvene proizvode neće biti obveznici fiskalizacije. Nijedan preprodavac robe neće biti izuzet.

"Treba napraviti razliku. Individualni poljoprivredni proizvođači koji na pijacama prodaju voće i povrće koje sami proizvedu nisu predmet fiskalizacije. Oni po zakonu ne treba da imaju fiskalnu kasu. Fiskalne kase moraće da imaju oni koji prodaju robu široke potrošnje“, pojasnio je Mali.

Iz organizacije pijačnih prodavaca tvrde da je to jedva 5 odsto njihovih članova.

Mali je rekao i da je "apsolutno nemoguće da imate crno tržište na par metara uz vas“, da "ne znate šta i kako se prodaje“ i "da li je proizvodu istekao rok“, te je u prvi plan stavio brigu države za dobrobit potrošača, a ne punjenje solidno ispražnjene državne kase i uvođenje reda u poreski sistem.

Mali je istog dana, u sredu, obišao novi Kontrolni centar Poreske uprave u filijali na Voždovcu, odakle može direktno da se prati poslovanje svih poreskih obveznika koje obuhvata novi sistem e-fiskalizacije.

Malom je predstavljena Kontrolna tabla koja pokazuje podatke koliko je obveznika fiskalizacije prešlo na novi model, koliko ih je prijavilo poslovne prostorije, dobilo bezbednosni element, naručilo bezbednosni element ali ga još nije podiglo, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali je izjavio da je Kontrolni centar mozak Poreske uprave koji pruža potpuni uvid u promet obveznika fiskalizacije: "Cela Srbija je kao na dlanu, možemo da pratimo sve poreske obveznike i njihove promete u realnom vremenu. To je ono što smo želeli da postignemo, kako bi(smo) uveli red u sistem fiskalizacije“, te da poreska uprava sada ima uvid u promet i po kategorijama, odnosno delatnostima.

M.N./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu