Vesti

Prijateljstvo i razumevanje: Milorad Doidik i Aleksandar Vučić prilikom jednog od ranijih susreta

Foto: Tanjug

15. 4. 2022. / 15.50

Vučić i Dodik: Veze nikad jače

Nekoliko dana nakon što je Velika Britanija uz Sjedinjene Američke Države uvela sankcije Miloradu Dodiku, sa liderom bosanskih Srba sreo se predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodik se Vučiću požalio da se na njega i Republiku Srpsku vrše veliki pritisci po pitanju unutrašnje političke situacije u BiH- Razumeli su se oko teške pozicije srpskog naroda i poručili da bez obzira na sve, veze Republike Srpske i Srbije nikada nisu bile snažnije

S.P
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak u Beogradu sa srpskim članom predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Vučić je, kako je napisao na svom Instagramu, Dodiku rekao isto što i u četvrtak Visokom predstavniku Šmitu, da Srbija neće i ne može da prihvati primenu Bonskih ovlašćenja.

"Veze Srbije i Republike Srpske nikada nisu bile snažnije i niko nikada neće moći da ih poremeti“. Vučić je Dodiku obećao da će Srbija i dalje pomagati srpskom narodu u Republici Srpskoj, "uz poštovanje integriteta RS-a u okviru Bosne i Hercegovine“.

Dodik se Vučiću požalio da se na "njega i Republiku Srpsku vrše veliki pritisci po pitanju unutrašnje političke situacije u BiH“.

Srpski član predsedništva BiH i predsednik Srbije dogovorili su da će po formiranju nove Vlade Srbije, prva zajednička sednica biti održana u Banjaluci.

Saglasili su se da su mir i stabilnost regiona suštinski interes Srbije i Republike Srpske. Kako je saopšteno, Dodik i Vučić imaju jedinstven stav o važnim političkim pitanjima za Zapadni Balkan, ali i Evropu.

 

Podsećamo, predsednik Srbije sastao se juče u Beogradu sa Visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom kome je rekao da Srbija ostaje pri stavu da Bonska ovlašćenja ne pomažu stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Današnji sastanak sa Miloradom Dodikom potvrdio je da Aleksandar Vučić i dalje ima razumevanja za Dodikove političke akrobacije koje su ga stavile na spisak sankcija Velike Britanije i SAD.

Na "družbu" Vučića i Dodika zapad ne gleda blakonaklono, a u izjavama zvaničnika EU sve češće se može čuti da se od Srbije očekuje da konstruktivno doprinese razrešavanju političke krize u BiH.

 

S.P./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu