Vesti

Danas su ponovljerni izbori: sa biračkog mesta u beogradu 3. aprila

Foto: Tanjug

16. 4. 2022. / 2.38

Ponovljanje glasanja u Srbiji: Beograd u fokusu

Nakon ponovljenih izbora konačno se će se znati odnos snaga u Beogradu. Na predsedničkim i republičkim izborima ništa suštinski ne može da se promeni

Danas u sedam u Srbiji se otvaraju glasačka mesta za ponovljanje izbora na 54 biračka mesta za izbor narodnih poslanika i na 35 biračkih mesta za izbor predsednika republike. U Beogradu se u subotu glasa na četiri mesta, a u četvrtak 21. aprila, pred pravoslavni Uskrs, glasaće se na još dva.

Dok na predsedničkim i parlamentarnim izborima i nakon ponovljenog glasanja ništa suštinski ne može da se promeni, u Beogradu se koalicija Borisa Tadića Ajmo ljudi, koju na gradskom novou predvodi Duško Vujošević, još uvek nada da bi bi mogla da osvoji još oko 1800 glasova, koliko joj nedostaje da pređe cencus od 3 odsto, uđe u Skupštiu Grada i promeni odnos snaga u korist opozicije.

Nakon izbora 3. aprila čak ni preliminarni rezultat u Beogradu se i dalje ne zna. Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke koja je za gradonačelnika Beograda istakla Aleksandra Šapića tvrdi da je zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) osvojila 56 od 110 mandata, dok kolacija Zajedno za pobedu Beograda na čelu sa Vladetom Jankovićem kaže da su sve opozicione partije zajedno osvojile najmanje 55 mandata, te da niko nema većinu.

Zbog toga se Dragan Đilas sreo sa predsendikom SNS-a i Srbije Aleksandrom Vučićem. Đilas se zalagao za ponavljanje kompletnih izbora u Beogradu jer, prema njemu, niko nema većinu. Vučić je rekao da će odgovor dati do kraja nedelje. Ostale opozicione partije su taj sastanak kritikovale i rekle da njih niko ni za šta nije pitao.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu