Vesti

Nadaju se povoljnom rešenju: predstsavnici pijačnih prodavaca danas ispred Predsedništva

Foto: Tanjug

16. 4. 2022. / 12.02

Pijačni prodavci: Do sledećeg sastanka sa Vučićem, nema protesta

Predsednik Srbije uradiće sve što je u njegovoj moći da se pijačnim prodavcima pomogne. Oni su nakon sastanka sa Vučićem optimističniji nego ranije, iako konkretne mere nisu dogovorene. Dogovoreno je da se sastanu za sedam dana, a do tada blokada i protesta neće biti

S.P
Delegacija predstavnika pijačnih prodavaca sastala se u subotu u zgradi predsedništva sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tema sastanka bilo je uvođenje fiskalnih kasa na pijacama, zakonom koji uređuje obaveznu fiskalizaciju. Pijačni prodavci nakon razgovora sa predsednikom sada su optimističniji, ali stvar nije rešena do kraja. Novi sastanak zakazan je za sedam dana.

Srđan Praštalo, jedan od predstavnika pijačnih prodavaca, rekao je medijima nakon sastanka da je predsednik, kao što su i očekivali, pokazao "svoju širinu“, ali je od prodavaca dobio i nove informacije. "Treba vremena da on razmotri te informacija i dogovoreno je da će novi sastanak biti nakon sedam dana“. Dodao je da su pre sastanka bili "umereno optimistični, a da je sada doza optimizma veća“. Predsednik je obećao pijačnim prodavcima da će pomoći "koliko je u njegovoj moći“, a te reči prodavce su utešile.

Do sledećeg sastanka sa predsednikom Srbije, protesta neće biti. Podsećamo, pijačni prodavci su na ulicama Beograda bili u nekoliko navrata tokom proteklih nedelja, a u sredu nema kraja Srbije odakle nisu došli pijačni prodavci i blokirali centra Beograda gotovo čitav dan. Pojedine grupe toga dana zapretile su da će protest radikalizovati jer je ovom merom države "narod Srbije ponovo ponižen“. U jeku procesa tzv. e-fiskalizacije, njihov zahtev je da se njima ne uvode nikakve fiskalne kase.

To bi kako kažu u praksi značilo da "mogu da zatvore radnju“. Oni su objasnili da shvataju da porez mora da se plaća, ali da će uvođenje kasa poskupeti krajnje cene, a pijačni prodavci izgubiće svoje kupce.

Nezadovoljni rečima ministra finansija Siniše Malog, koji nije odustao od stava države da svako ko se bavi "maloprodajom mora da izdaje fiskalne račune i točka“, pijačni ustanici zatražili su sastanak sa predsednikom Srbije.

S.P, / Nova S

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu