Vesti

Razoreni gradoivi, životi: rat u Ukrajini

Foto: AP

16. 4. 2022. / 12.42

Zelenski: Rusija je izgubila Ukrajinu

Pogođena je fabrika oružja u Kijevu. Tokom sedmonedeljne invazije poginulo je do tri hiljade ukrajinskih vojnika, izjavio je Zelenski. Ruske snage jačaju pozicije oko grada Izjuma u Harkovskoj oblasti i da se pripremaju za intenziviranje napada kod Avdejevke u Donjeckoj oblasti

Eksplozije u Kijevu

U ranim jutarnjim časovima u subotu u Kijevu i na zapadu Ukrajine u Lavovu čule su se eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

Vitalij Kličko gradonačelnik Kijeva je potvrdio da se eksplozija dogodila u okrugu Darnjckij, u jugoistočnom delu prestonice na levoj obali Dnjepra.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je "uništilo proizvodne zgrade fabrike oružja u Kijevu“ naglasivši da je upotrebljeno "visoko preciznim oružjem vazduh-zemlja velikog dometa“.

Zelenski o poginulim vojnicima

U sedmonedeljnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu poginulo je dve i po do tri hiljade ukrajinskih vojnika, rekao je u intervjuju za CNN predsednik Volodimir Zelenski.

Rekao je da je poginulo 19 do 20 hiljada ruskih vojnika. Prema podacima Moskve od prošlog meseca, poginuo je 1351 ruski vojnik a ranjeno ih je 3825.

"Uspesi naše vojske na bojištu zaista su značajni, istorijski značajni, ali još uvek su nedovoljni da očistimo našu zemlju od okupatora“, rekao je Zelenski i dodao "još ćemo ih pobeđivati“.

O broju civilnih žrtava Zelenski nije imao podataka.

U petak je policija javila da je u regiji koja okružuje Kijev nakon povlačenja ruskih snaga nađeno više od 900 civila koji su "jednostsavno pogubljeni“. Rečeno je da su tela ostavljena na ulici ili privremeno sahranjena, i da ih 95 posto umrlo od prostrelnih rana.

U noćašnjem video obraćanju ocenio je da je Rusija izgubila Ukrajinu jer, rekao je, nigde neće biti prihvaćena.

Rusi jačaju pozicije u Harkovskoj oblasti

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je jutros da ruske snage jačaju pozicije oko grada Izjuma u Harkovskoj oblasti i da se pripremaju za intenziviranje napada kod Avdejevke u Donjeckoj oblasti.

Navodi se da ruski brodovi nastavljaju blokade luke Mirijupolj, i da je nastavljena blokada Harkova i artiljerijsko granatiranje grada.

S.Ć./Tanjug/Aljazeera

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu