Rat u Ukrajini

Razaranje Ukrajine se nastavlja: dan 53.

Foto: AP

17. 4. 2022. / 12.52

Mariupolj: Ultimatum Rusije nije prihvaćen

Ukrajinski vojnici su nastavili da brane čeličanu Azovstal u okruženom Mariupolju. Zelenski najavljuje povlačenje iz mirovnih pregovora. Britanski izvori kažu da se ruske snage šire prema istoku Ukrajine

 

Ukrajinske snage odbile su ultimatum Rusije, nastaviće da brane Mariupolj – saopštili su zvaničnici ovog grada.

Rusko ministarstvo je ranije saopštilo da će životi ukrajinskih boraca koji se još bore u Mariupolju biti pošteđeni ako između 6:00 i 10:00 po moskovskom vremenu polože oružje.

Prema ruskim informacijama, ukrajinski vojnici se nalaze u čeličani Azovstal.

Povodom ultimatuma, ukrajinski predsednik Zelenski je zapretio da će, ako ruske snage ubiju ukrajinske borce okružene u Mariupolju, izaći iz mirovnih pregovora sa Rusijom.

Ukrajinske oružane snage saopštile su da se ruske trupe, iako pripremaju pojačanje ofanzive na istoku, suočavaju sa "nedostatkom rotacije“ i da se žale na "opremu koja se kvari, kvalitet isporučenih namirnica i na gorivo“.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da ruske snage nastavljaju preraspoređivanje borbene opreme i opreme za podršku Belorusije prema istočnoj Ukrajini, što uključuje lokacije u blizini Harkova i Severdonjecka.

U izveštaju se tvrdi da je konačni cilj Rusije prisiljavanje Ukrajine da napusti svoju euroatlansku orjentaciju i da potvrdi svoju dominaciju.

Danas je 53. dan ruske invazije na Ukrajinu.

S.Ć. /CNN/ Aljazeera

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu