Vesti

Brnabič da pripazi šta govori: Marija Zaharova

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

19. 4. 2022. / 9.47

„Komersant“: Putin očekuje dokaz Vučićeve privrženosti Rusiji

"Prijateljski odnos prema Rusiji" Vučić može da pokaže već uskoro, tako što se neće priključiti sancijama protiv Rusije i ako se seti želje predsednika Vladimira Putina da u Vladu Srbije uključi više političara koji su orijentisani na razvoj odnosa sa Rusijom, piše "Komersant“.

U članku pod nazivom "Srbiju napadaju sa svih strana – Beogradom su nezadovoljni i Zapad i Rusija“, moskovske dnevne novine "Komersant“ ocenjuju da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se našao usred diplomatske vatre dve strane, napraviti niz koraka u susret Zapadu, ali da teško da će se okrenuti od Rusije.

Pritisak na Beograd predvodi Nemačka, koja se smatra ključnim partnerom Srbije u EU, navodi dnevnik i podseća da je nemački predsednik Hans-Valter Štajnmajer prošle nedelje u čestitki Vučiću na pobedi na izborima napomenuo da je koordinacija srpske spoljne politike sa EU, posebno prema Rusiji, uključujući i uvođenje sankcija, od "ključnog značaja“.

Kako prenosi TV N1, "Komersant“ piše da su se time obistinile prognoze eksperata da će se pritisak EU i SAD na Srbiju posle izbora povećati. "Od samog početka sadašnje krize u Ukrajini, Zapad je procenio da je nenormalno da Srbija ostane jedina među članicama Evropske unije i kandidatima za pristupanje EU koja se nije priključila sankcijama. Beograd je dobio prećutno odlaganje samo do izbora 3. aprila. Zapad se nije zadovoljio ni time da je Srbija u proteklom periodu tri puta podržala antiruske rezolucije u UN, uključujući i onu nedavnu kojom je suspendovano članstvo Rusije u Savetu za ljudska prava", navodi "Komersant“.

I dalje: "Novi i veoma neprijatni momenat za Vučića, koji pokušava da sedi na dve stolice", je što je nezadovoljstvo njegovom pozicijom izrazila i Moskva. List citira portparolku Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariju Zaharovu koja je izjavila da Moskva ne razume predstavnike država koji teže nezavisnoj, izbalansiranoj politici, a koji govore da su podvrgnuti "neviđenom pritisku zapadnih država i da zato idu na kompromise“.

"Ne razumemo to. Znamo da se vrši pritisak. Ali, ako je reč o onima koji tvrde da su naši prijatelji, to je nemoguće razumeti", prenosi "Komersant“ reči Zaharove.

"Prijateljski odnos prema Rusiji" Vučić može da pokaže već uskoro, tako što se neće priključiti sancijama protiv Rusije i ako se seti želje predsednika Vladimira Putina da u Vladu Srbije uključi više političara koji su orijentisani na razvoj odnosa sa Rusijom, piše "Komersant“.

Dnevnik navodi da je glavni partner Vučićeve Srpske napredne stranke Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, koji se u Srbiji smatra "jednim od ključnih proruskih političara". List, međutim, ukazuje na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da nema nikakvog dogovora o tome da će Dačić biti premijer.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu