Vesti

Jasna poruka: Aleksandar Vučić, Kris Marfi, Džin Šejhin, Tom Tilison, Kristofer Hil

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

19. 4. 2022. / 18.43

Poruka američkih senatora: Ili ste sa nama, ili ste protiv nas

Demokratski svet je ujedinjen u merama protiv Rusije koja vodi brutalan rat protiv Ukrajine i Srbija će morati da se opredeli da li će biti deo slobodnog ili nedemokratskog sveta. To je manje ili više bila poruka američkih senatora predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Ako neko do sada nije shvatao da Srbija na duge staze neće moći da se igra Titove nesvrstanosti, posle razgovora američkih senatora iz Odbora za spoljne poslove Krisa Marfija i Džin Šejhin i senatora za oružane snage Toma Tilisa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem trebalo bi da je to shvatio. Jedva uvijena u diplomatski jezik poruka je bila nedvosmislena: Srbija će ili biti na strani demokratskog sveta, ili protiv njega. Ili je sa nama, ili je protiv nas. Poruku ne treba poslati samo Rusiji, već preventivno svakoj zemlji kojoj na pamet pada nekakva slična agresija na neku državu.

Svo troje senatora je naglasilo da sve demokratske zemlje "zajedno“ moraju da se bore protiv nedemokratske Rusije koja sprovodi brutalnu agresiju u Ukrajini i ubija na hiljade žena i dece; da se "ujedinjeni“ zapadni saveznici“ bore protiv ubilačkih aktivnosti Rusije; rečeno je da je ovo istorisjka prekretnica i da je rizik ako Rusiji ne pošaljemo "jedinstvenu“ poruku i pozovemo je na odgovornost.

Rečeno je i da će Sjedinjene Američke Države narednih nedelja i meseci biti uz Srbiju da "zajedno“ pošaljemo poruku.

I dalje: ako Srbija namerava da bude članica Evropske unije, a Aleksandar Vućić im je rekao da vidi budućnost Srbije u EU,  onda nije u njenom interesu da svoju bezbednost vezuje za Kinu (ili Rusiju) i onda bi trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU.

Što si tiče toga da Srbija uvede sankcije Rusiji: nastaviće sa Vučićem razgovore o tome.

Koliko razgovor mora da je bio neprijatan svedoči da Vučić i senatori nisu čak održali ni zajedničku konferenciju za medije, što je neuobičajno u ovakvim prilikama. Američki senatori su se novinarima obratili u američkoj ambasadi u Beogradu. Vučić se nije obratio javnosti da narod razume o čemu je bilo reči, što je još neuobičajnije.

Ako je suditi po onome što su članovi ove dvoparijske američke delegacije rekli, Srbija više nema manevarskog prostora, a ni mnogo vremena da se opredeli da li će nastaviti putem u pravcu Brisela i Vašingtona, ili putem koji vodi ka Moskvi i Pekingu.

A.I./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu