Rat u Ukrajini

Najnoviije slike iz Ukrajine: groblje u Irpinu

Foto: AP

20. 4. 2022. / 1.09

Antonio Gutereš: Poziv na primirje za Uskrs

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozvao je Rusiju i Ukrajinu da tokom Uskrsa na četiri dana proglase primirje kako bi civili mogli da se evakuišu iz najugroženijih područja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je u utorak pozvao Rusiju i Ukrajinu da na Uskrs proglase četvorodnevno primirje.

"Umesto da se proslavlja novi život, ovaj Uskrs se poklapa sa novom ruskom ofanzivom u istočnoj Ukrajini“, rekao je Gutereš i dodao da je Svetu nedelju natkrilio oblak rata kao totalna negacija uskršnje poruke. "Velika koncentracija vojnika i oružja ukazuje da će borbe biti još žešće, krvavije i destruktivnije.“

Predložio je da uskršnje primirje za Ukrajinu traje od četvrtka do nedelje 24. aprila. Bilo bi to prilika da se otvore humanitarni koridori kako bi ljudi mogli da izađu iz Mariupolja, Hersona, Donjecka i Luganska.

"Četvorodnevni uskršnji period trebalo bi da bude trenutak za ujedinjenje oko spasavanja života i daljeg dijaloga kako bi se okončale patnje u Ukrajini. Ujedinjene nacije su spremne da tokom tih dana pošalju humanitarnu pomoć u ta područja“, rekao je.

Ukrajinsko crkveno veće je obavešteno o tom predlogu.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tvrdi da Gutereš od početka rata nije ni pokušao da stupi u kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, "ni preko Stalne misije Rusije u UN, niti direktno sa Ministarstvom spoljnih poslova“.

S.Ć./CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu