Francuska

Javno mnjenje je na njegovoj strani: Emanuelk Makron

20. 4. 2022. / 2.43

Makron i Le Pen po drugi put: Odlučujući TV duel

Istraživanja javnog mnjenja pred tradicionalni TV duel predsedničkih kandidata Emanuelu Makronu daju prednost u odnosu na Marin le Pen. Drugi krug predsedničkih izbora održava se u nedelju 24. aprila

Večerašnji TV duel između Emanuela Makrona i Marin Le Pen bi mogao da odluči budućeg predsednika Francuske. Duel između predsedničkih kandidata koji se održava od 1974. ima velikog uticaja na neopredeljene glasače. Pre pet godina, kad su njih dvoje takođe bili protivnici u drugom krugu predsedničkih izbora, Le Pen je u TV duelu delovala nepripremljena, što je, smatra se, presudno uticalo na njen poraz na izborima.

Marin Le Pen je kandidatkinja krajnje desnice, a predsednik Emanuel Makron predvodi centristički pokret Republika u pokretu.

Dan pred TV duel objavljeni su rezultati istraživanja javnog mnjenja instituta Opinio, prema kojima Markon sa 54,5 odsto vodi ispred Le Pen za koju bi glasalo 45,5 odsto birača. Onlajn televizija BFMTV koja je objavila ovaj rezultat, naglasila je da je to samo trenutni stav javnog mnjenja, a ne prognoza ishoda izbora.

Zabrinjavajuće je, međutim, što bi prema istraživanju instituta Yougov 56 odsto mladih Francuza između 18 i 24 godina glasalo za le Pen, koja je popularnija i u starosnoj grupi između 35 i 49 godina.

Lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon, koji je u prvom krugu izbora bio treći, pozvao je svoje glasače da ne glasaju za Marin le Pen. Protivnici Le Pen tvrde da bi njena politika dovela u opasnost poziciju Francuske u Evropskoj uniji.

Dan pred TV duel predsedničkih kandidata francuski premijer Žan Kasteks je izjavio da će se do poslednjeg trenutka boriti da Makron ponovo pobedi jer još uvek ništa nije odlučeno.  U tom slučaju bi, "kako tradicija nalaže", podneo ostavku.

Parlamentarni izbori u Francuskoj se održavaju sredinom juna.

S.Ć./BBC 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu