Vesti

Dobio je novog vlasnika: bioskop "Odeon"

Foto: A. Anđić

28. 4. 2022. / 17.18

Željko Mitrović: Da, kupio sam bioskop „Odeon“

Vlasnik Pink medija grupe Željko Mitrović otvoriće svoje "muzičko pozorište" u prostoru nekadašnjeg bioskopa „Odeon“ u centru Beograda. Prva predstava biće “Lucifer“ koju sam piše, režira i producira i koju ocenjuje kao „svetsko iznenađenje“

"Tačno je, kupio sam nekadašnji bioskop ‘Odeon'" – potvrdio je danas pisanje portala N1 Željko Mitrović, vlasnik Pink medija grupe.

Pojasnio je da već godinama pokušava da nađe prostor pogodan za pozorište specijalizovano za mjuzikle i zahtevne rok koncerte. Naglasio je da je cenu isplatio u potpunosti.

Nekadašnji bioskop Odeon, pod oznakom "poslovni prostor kulture – bioskopska sala“, prodat je 4. aprila. Cena za 2.524 kvadrata u centralnog beogradskoj Ulici kraljice Natalije 45 bila je 135.901.227 dinara. To je 53.843 dinara po kvadratu, odnosno oko 458 evra. Početna cena je bila 123,55 miliona dinara, a licitacija je bila onlajn.

Bioskop "Odeon“ je kulturno dobro, što znači da je zabranjena promena postojeće namene objekta, a da sve intervencije i radovi moraju da imaju dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Sudeći po objavama na Tviteru, Mitrović neće promeniti namenu "Odeona“. Biće to "potpuno nesvakidašnje pozorište“. Namera mu je da u "ovoj sveopštoj krizi dramaturgije ponudi jedan potpuno novi alternativno-bulevarski rok koncept“.

Mitrović će svoje pozorište otvoriti polovinom oktobra predstavom Lucifer koju piše, režira i producira. Biće to priča o "izdaji i licemerju, grehu i praštanju, ljubavi i mržnji, ali pre svega o daru koji se zove slobodna volja i koji nam niko nije uskratio dok ga se sami ne odrekosmo".

Najavljuje da gledalac neće biti siguran "da li je došao na pozorišnu predstavu, rok koncert, bioskopsku projekciju ili iluzionistički šou“ i duboko veruje da će njegov Lucifer biti "svetsko iznenađenje“.

Sudeći po fotografijama objavljenim na portalu eAukcijas, sala bioskopa "Odeon“ potpuno je ruinirana. Pre Mitrovića, njegov vlasnik je bio "Beograd film“ državno preduzeće koje je prodalo svojih 14 bioskopa 2007. godine biznismenu Nikoli Dživanoviću. On je neke od tih bioskopa zatvorio, neke prodao za drugu namenu. Privođen je zbog sumnje da je prilikom profaje pet bioskopa na najatraktivnijim lokacijama oštetio državu za više od pet i po miliona evra.

Nakon zatvaranja, ulaz bioskopa "Odeon“ je zatvoren rešetkama iza kojih su spavali beskućnici.

"Odeon“ jer bio jedan od najposećenijih bioskopa, imao je 882 sedišta. Prikazivali su se veliki hitovi u svetu poput E.T, Terminator, Star Wars, takozvani spektakli poput Godzile, Isterivača đavola, Predskazanja… Zbog filma Zemljotres, postavljen je uređaj koji je mehanički tresao redove u sali kako bi gledaocima i fizički dočarali zamljotres. Bili su to prapočeci onoga što sada nude moderni bioskopi.

Na komentare u kojima se dovodi u pitanje njegova umešnost da napiše pozorišnu predstavu, odgovorio je "Za predstave zloglasnog Žeksa neće biti slobodnih karata“:

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu