Vesti

Jedna od najčuvenijih fotografija 20. veka: crvena zastava na Rajhstagu

Foto: Wikipedia

7. 5. 2022. / 12.40

Dan pobede: Bez ruskih zastava

Berlinska policija je odlučila da ovog 9. maja ne budu istaknute ruske i ukrajinske zastave. U Ukrajini očekuju pojačana granatiranja u vreme proslave Dana pobede u Rusiji

U ponedeljak 9. maja  je Dan pobede nad fašizmom, kada će Evropa obeležiti 77 godina kapitulacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Fotografija koju objavljujemo jedna je od najpoznatijih ratnih fotografija 20. veka. Snimljena je 2. maja 1945. godine kada je Crvena armija zauzela Berlin, i istakla zastavu na zgradu porušenog Rajhstaga.

Posle poraza nacista, širom Berlina podignuti su spomenici u znak sećanja na izgubljene živote sovjetskih vojnika.

Berlin će ovog 9. maja biti ukrašen zastavama, ali ne i ruskim i ukrajinskim.

Naime, juče je policija u Berlinu zabranila isticanje ruskih i ukrajinskih zastava u blizini spomen-obeležja, gde će ovog vikenda građani obeležiti Dan pobede. Saopšteno je da bi spomenici trebalo da budu sačuvani od aktuelne agresije Rusije na Ukrajinu. Policija je ukazala da neće biti dopušteno da, izvan demokratskog diskursa, rat indukuje konflikte ili sporove u Berlinu.

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik pozvao je berlinske vlasti da povuku tu odluku. Meljnik na Tviteru poručio da se radi o skandaloznoj odluci koja mora da se povuče, navodeći da je ta odluka šamar Ukrajini i celom ukrajinskom narodu.

Istovremeno, danas u Ukrajini, zvaničnici ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost upozorili su stanovnike na moguća pojačana granatiranja u nedelju i ponedeljak, koja bi se podudarila sa ruskim proslavama Dana pobede. Upozorili su ih da ne ignorišu sirene.

S.Ć./Tanjugt

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu