Vesti

Uvek će neka vakcina biti aktuelna: Goran Vesić ispred fabrike vakcina

Foto: Screenshot

8. 5. 2022. / 19.18

Fabrika kineske vakcine: Promašena investicija države ili pun pogodak

Goran Vesić je danas najavio da će proizvodnja Sinofarm vakcine u novoj fabrici u Zemunu početi uskoro. Farmakolozi i epidemiolozi smatraju da je su to bačene pare zato što pandemija jenjava, a pogoni programirani za jednu vrstu vakcine ne mogu da proizvode drugu

Pristupne saobraćajnice i neophodna infrastruktura su "skoro potpuno“ završeni, što omogućava da fabrika vakcina u Zemunu počne da radi – rekao je danas u nedelju Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Precizirao je da je urađeno 6 kilometara nove saobraćajnice, trotoari, kompletna vodovodna i kanalizaciona kao i elektro mreža.

"Ukupna vrednost radova koje smo mi radili je veća od 13 miliona evra“ rekao je Vesić. Osim nas, u gradnji ove fabrike učestvuju i partneri iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Fabrika se nalazi u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone "Autoput“. Prošlog septembra, kad je počela da se gradi, predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će se tu proizvoditi 40 miliona doza godišnje.

Vesić je danas istakao da je fabrika izuzetno važna, jer osim što će biti dovoljno vakcina za Srbiju i ceo region, u njoj će moći da se proizvode sve vrste vakcina, i podsetio da je "trenutno aktuelna vakcina za kovid, a sutra može da bude neka druga vakcina, jer uvek će neka vakcina biti aktuelna. To daje veliku sigurnost kada je u pitanju sistem zdravstvene zaštite Srbije".

U toku je nabavka opreme, pa bi fabrika ubrzo trebalo da bude u funkciji – najavio je, a ostalo je da se završe pristupne saobraćajnice i sa druge strane.

Vesić je skrenuo pažnju da šest kilometara novog puta otvara celu industrijsku zonu.

"Za nekoliko godina ovde će biti na desetine fabrika u kojima će sigurno raditi na hiljade ljudi. Otvaranjem jedne investicije stvarate mogućnost i za druge i to je dokaz kako se grad razvija", rekao je Vesić.

Na svečanosti polaganja kamena temeljca, 9. septembra, najavljeno je da će proizvodnja vakcina Sinofarm  početi s radom ovog marta.

U međuvremenu, interesovanje za vakcinaciju protiv Covid 19 je opalo, a i pandemija korona virusa jenjava, pa se postavlja pitanje šta će biti sa tri miliona doza mesečno koliko je najavljeno da će fabrika proizvoditi.

Farmakolog dr Radan Stojanović je rekao nedavno da ako je pripremljena tehnologija za Sonofarm vakcinu, "onda se tu ne mogu proizvoditi druge vakcine, jer se koriste različiti tehnološki procesi“.

Dr Zoran Radovanović, epidemiolog., smatra da je "fabrika Sinofarm vakcina potpuno besmislena i promašena investicija naše države“.

Kad se naprave pogoni za proizvodnju vakcina i počne se sa radom, upozorava Radovanović, "vi posle ne možete tek tako ni da uništite taj medicinski otpad, ako odustanu od proizvodnje, već morate da platite uništavanje“ kao i da su "kineske vakcine najskuplje i najlošije, a Sinofarm nije priznata ni u zemljama EU, znači ne možemo tamo da ih prodajemo, a ni ostalim državama, jer ljudi kupuju vakcinu sa kojom mogu slobodno da putuju, da se kreću".

Demanti ovih ocena izrečenih prošlog meseca, nije stigao.

S.Ć. /Tanjug/ Nova.rs

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu