Rat u Ukrajini

Beg od rata: Mariupolj

Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov

11. 5. 2022. / 9.05

Izbeglička kriza: Kraj se ne nazire

Na vrhuncu migrantske krize 2015. godine u Evropu je dnevno dolazilo 13.000 izbeglica sa Bliskog istoka, dok je 8. marta ove godine zabeleženo više od 140.000 izbeglica iz Ukrajine. U Poljsku i dalje svakoga dana iz Ukrajine dolazi oko 20.000 izbeglica

Pre napada Rusije na Ukrajinu UNHCR je u Poljskoj imao osam zaposlenih, sada ih je 95, a planirano je da bude angažovano više od 300 osoba, izjavio je u utorak u Varšavi portparol Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Rafal Kostrzinski. Razlog tome je najveća kriza u Evropi posle Drugog svetskog rata.

U Poljsku i dalje dolazi oko 20.000 ukrajinskih izbeglica dnevno,  a od početka rata je u zemlju ušlo 3,3 miliona Ukrajinaca. Svi se ne zadržavaju u Poljskoj, ali se procenjuje da se tu zadržalo jedan i po do  dva miliona, od kojih su 95 odsto žene i deca.

Kostrzinski je ocenio da je najjeftinija i najefikasnija podrška izbeglicama davanje novčane pomoći, jer oni sami znaju šta im najviše treba. Četvoročlana porodica iz Ukrajine tokom prva tri meseca boravka u Poljskoj može da računa na novčanu pomoć veću od 1.500 evra koju je dobilo oko 60.000 Ukrajinaca.

U Poljskoj Ukrajinci ne traže azil, jer im domaćini već pružaju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, imaju mogućnost da odmah dobiju posao na 18 meseci. Podršku Ukrajincima pružaju i poljske nevladine organizacije.

Obrazovna fondacija Kulturlab pruža pomoć deci staroj od tri do šest godina. Jedan program je vezan za obrazovnu, zdravstvenu i psihološku pomoć, a drugi za pružanje podrške Ukrajincima u Ukrajini. Deca u Poljskoj prikupljaju hranu, lekove i higijenska sredstva i šalju ih interno raseljenim licima u Ukrajini.

J.H./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu