Vesti

Dobre vesti za Hrvatsku: Ursula fon der Lajen

Foto: Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

11. 5. 2022. / 13.11

Isplati se biti u EU: Hrvatskoj 700 miliona evra bespovratne pomoći 

Hrvatska će u narednih pet godina moći da računa na 700 miliona evra bespovratnih sredstava iz Evropske unije za oporavak ekonomije od panedmije koronavirusa, a na ukupno 6,3 milijardi evra, što je srazmerno njenoj veličini čini najvećim primaocem bespovratnih sredstava iz programa NextGenerationEU. Primera radi, Srbija koja nije članica EU dobila je za saniranje ekonomsko-socijalnih posledica pandemija 78,5 miliona evra 

S.P
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je Hrvatska ispunila sve uslove za uplatu prve rate od ukupno 700 miliona evra u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost.

Hrvatska, koja je odskora članica Šengena ali i Evrozone, jedna je od samo sedam država EU koja je ispunila sve potrebne uslove Evropske komisije, a koji se odnose na implementiranje nacionalnih planova za oporavak od pandemije.

"Dobre vesti za Hrvatsku! Po mišljenju Evropske komisije, Hrvatska je spremna da primi prvu uplatu iz NextGenerationEU fonda", rekla je predsednica Evropske komisije. Dodala je da je Hrvatska ostvarila brz napredak u sprovođenju nacionalnih planova i prelaska na obnovljive izbore energije, dok je u oblasti vladavine prava donela strategiju za suzbijanje korupcije i sukoba interesa.

"Odajem vam priznanje na tome", rekla je fon der Lajen i precizirala da je ovo tek početak, da će Hrvatska idućih godina dobiti do 6,3 milijarde evra bespovratnih sredstava i da je to je čini "najvećim primaocem bespovratnih sredstava iz programa NextGenerationEU s obzirom na njenu veličinu i veličinu njene ekonomije".

NextGenerationEU je jedan od planova oporavka država članica EU nakon pandemije koronavirusa. To je najveći paket podsticaja "težak" preko 800 milijardi evra

Nakon što je Komisija dala pozitivno mišljenje o hrvatskoj aplikaciji za bespovratna sredstva, konačnu reč i zeleno svetlo treba da daju države članice EU. Očekuje se da bi već u drugoj polovini juna na hrvatskom državnom računu mogla da pristignu spomenuta sredstva.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković zahvalio se Evropskoj komisiji i poručio da "koristeći evropska sredstva" Hrvatska ulaže u brži razvoj svoje ekonomije.

Za razliku od Hrvatske koja je članica EU, Srbija koja već osam godina u pregovorima za članstvo, od EU je dobila 78,5 miliona evra za saniranje ekonomskih i socijalnih posledica pandemije.

S.P./Jutarnji.hr/Radio slobodna Evropa 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu