Vesti

Vidimo se u subotu: Konstrakta u Torinu

Foto: AP

12. 5. 2022. / 23.23

Evrovizija 2022: Originalnost našla put do finala

Srbija je prošla u finale. Konstrakta je nešto što se kažu do sada na Evroviziji nikada nije videlo, u najjačoj konkurenciji od 2011. godine. Ukrajina je favorit, a kao i do sada Evrovizija je muzičko ogledalo trenutnih političkih odnosa na kontinentu, ali i mesto odakle se šalju poruke mira, solidarnosti i uvažavanja različitosti

S.P
U drugoj polufinalnoj večeri Srbija se nastupom Ane Đurić Konstrakte plasirala u finale ovogodišnjeg izbora za najbolju pesmu Evrope.

Konkurencija je u drugom polufinalu bila nešto veća nego što je to bio slučaj prve večeri, ali srpska predstavnica brzo je uspela da osvoji srca publike u areni Palasport Olimpiko u Torinu. Zanimljiv vizuelno-umetnički izraz Konstrakte do kraja je bio ispraćen aplauzima.

Konstrakta je bila jedina koja je večeras u celosti pevala na maternjem jeziku, a nastup je bio propraćen prevodom pojedinih stihova na engleski jezik. S obzirom na to da organizatori Evrovizije nisu dozvolili da u toku cele pesme paralelno ide i prevod, predstavnici Srbije izabrali su najupečatljivije delove pesme tako da svi razumeju poruku pesme.

Politikolog Nemanja Purić kaže za portal "Vremena“ da nešto poput Konstrakte do sada na Evrosongu nikada nije viđeno, dodajući da bez obzira na to što je pevala na srpskom jeziku, njenu poruku razumeli su svi.

"Najveće iznenađenje i ono o čemu svi pričaju je definitivno Srbija. Ovakav umetnički performans, za koji je Ana Đurić imala inspiraciju u umetnosti Marine Abramovič, do sada na Evroviziji nikada nije viđen“.

On ocenjuje da je ovogodišnji izbor za najbolju pesmu Evrope najneizvesniji još od 2011. godine, kada je dvojac iz Azerbejdžana odneo pobedu. Prema njegovim rečima izbor je dodatno neizvestan zbog činjenice što "niko nije siguran u kojoj meri će žiri i publika nagraditi Ukrajinu zbog trenutne političke situacije“.

Dodaje da je i ove godine kao i prethodnih Evrovizija ogledalo trenutnih političkih odnosa na evropskom kontinentu, ali i mesto odakle se uvek šalju poruke mira, tolerancije i značaja različitosti.

"Ukrajina je tradicionalno, pored Švedske, jedna od najuspešnijih država kada je u pitanju Evrovizija. Međutim, ove godine Ukrajinci za svoje standarde poslali prosečnu pesmu. Ipak mahom zbog političke situacije, Ukrajina prema kladionicama ubedljivo vodi“, zaključuje Purić.

Srbija se na kladionicama drži na desetom mestu, a kako se piše na  forumima posvećenim Evroviziji, plasman bi mogao da bude bolji nakon večerašnjeg nastupa. Poslednji put Srbija je bila u top deset 2015. godine kada je predstavljala Bojana Stamenov sa pesmom Beauty Never Lies. Na kladionicama za sada vodeće su i dalje Ukrajina, Velika Britanija, Švedska, Španija i Italija.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu