Vesti

Ucena i zastrašivanje radnika: sa prosta u Kragujevcu

Foto: FoNet

14. 5. 2022. / 18.29

Radnici Fijata u Kragujevcu: Više informacija za osam dana

Dve nedelje nakon pompeznih najava o proizvodji električnog Fijata u Kragujevcu, radnike ove fabrike dočekao je hladan tuš. Ponuđeno im je da biraju: ili će u inostranstvo, ili im sledi otkaz

Radnicima fabrike Fijata u Kragujevcu ponuđeno je da idu da rade u inostranstvo, u čemu ne bi bilo ničeg spornog, da odbijanje iste ponude ne znači da će biti proglašeni tehnološkim viškom i uz simboličnu otpremninu poslati kućama. Samo dve nedelje ranije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić "pohvalio" se kako je Vlada Srbije potpisala ugovor vredan 190 miliona evra sa većinskim vlasnikom Fijata firmom Stelantis, o zajedničkoj proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu.

Tačno je da se Vučić ovog puta nije razmahivao novim radnim mestima, ali nije ni nagoveštavao da će Fijat, čiji je i drzava trećinski vlasnik, na ovaj nacin ucenjivati zaposlene.

Kako je Danas preneo, poslovodstvo Fiata pozivalo je proteklih dana radnike na razgovore, gde im je predočeno da mogu nastaviti posao u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji, ili Nemačkoj na period od dve godine. U tabelama koje su im priložili, a bez zvaničnih poslovnih ponuda, stajale su različite plate i bonusi, uz napomenu da se bonusi dobijeni pre odlaska vraćaju ako radnik ne izdrži dve godine.

Nudi im se zagarantovana minimalna zarada u iznosu od 800 evra, odnosno 850 u Poljskoj, kao i 1400 evra za Italiju i 1900 za Nemačku.

Zoran Miljković iz Sindikata "Fiat plastika" nazvao je ponudu u razgovoru za Danas, "klasičnom ucenom i zastrašivanjem radnika".

Dok je poslovodstvo obaveštavalo radnike da baš i nemaju izbora, Vučić je na otvaranju Sajma automobila u Beogradu podsećao da će se u Srbiji proizvoditi "jedan od najmodernijih gradskih električnih automobila na svetu", uz zaključak da je uveren da je budućnost auto-industrije u Srbiji "svetla".

I u redovima samih radnika došlo je do neslaganja.

Samostalni sindikat Fiat automobili Srbije na početku je ćutao, da bi se ipak samostalno sastao sa ministarkom za rad i boračka pitanja Darijom Kisić Tepavčević, a zaključeno je da će radnicima kroz osam dana biti dostavljeno više informacija. Između ostalog, oni zahtevaju da se radnicima ponudi i treća opcija, odnosno "stimulativne otpremnine, koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti".

Sa druge strane, ostatak radnika opredelio se za protestnu šetnju do gradske uprave u Kragujevcu, gde se nekoliko predstavnika sastalo sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i dogovorilo da se ide na sastanak i sa predstavnicima Vlade. Oni zahtevaju da ih država kao jedan od vlasnika "zaštiti". Ista ta grupa tražila je da se čelnici Samostalnog sindikata Fiat automobila Srbije isključe iz pregovora.

Dogovoreno je i da se radnici ne izjašnjavaju povodom odlaska u inostranstvo pre zvaničnog sastanka sa Vladom Srbije, dok je Dašić pozvao radnike da ne veruju u "poluinformacije koje im se plasiraju", jer kako je rekao "neće biti nikakvog gašenja fabrike".

Oglasio se i ogranak Srpskog pokreta Dveri iz Kragujevca, koji je slanje radnika u inostranstvo okarakterisao kao “prinudni rad”.

Kako će se cela situacija završiti teško je predvideti, ali uzimajući u obzir kako je Vlada do sada štitila radnike, verovatno ne baš najpovoljnije po njih.

F.M./Danas/ N1/ Kragujevac info

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu