Vesti

Publika je voli: Ana Đurić Konstrakta

Foto: Tanjug

15. 5. 2022. / 1.23

Evrovizija 2022: Ukrajina pobednica, Konstrakta peta

Pobednica Evrovizije 2022. je Ukrajina. Srpska predstavnica Ana Đurić osvojila je peto mesto. Srbiji je pripala nagrada za najbolji umetnički nastup ovogodišnjeg takmičenja

Nakon velikog finala Ukrajina je ponovo odnela pobedu na takmičenju za najbolju pesmu Evrope. To je njihova druga pobeda u poslednjih šest godina. Drugo mesto osvojila je Velika Britanija, dok se na trećem mestu našla Švedska.

Posle glasova žirija Srbija se držala na 11. mestu, a Konstraktinu poruku od nacionalnih žirija bolje je shvatila publika nakon čijih je glasova je Srbija završila na petom mesto.

Mnogi su stava da je ove godine Srbija poslala mnogo više od pesme i sebe predstavila kroz svojevrsni umetnički performans, nikada viđen na ovom tipu takmičenja.

Kao i u polufinalu publika je Konstraktin nastup ispratila velikim ovacijama. Nastup je uoči finala nagrađen nagradom "Marsel Bezanson" za najbolji umetnički nastup na ovogodišnjem takmičenju u Torinu.

Radi se o nagradi koja nosi ime po jednom od osnivača Evrovizije, dodeljuje se još u dve kategorije: najbolji tekst i najbolja kompozicija. Za najbolju kompoziciju nagrada je dodeljena predstavnici Švedske Korneliji Jakobs, a za tekst nagradu je dobio italijanski dvojac.

Iako se to očekivalo, ipak nisu sve komšije iz regiona nagradile Srbiju sa 12 poena. To su ipak učinile Hrvatska i Crna Gora.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka i obožavateljka ovog muzičkog takmičenja Jovanka Bajčetić kaže za portal "Vremena" da je naizgled jednostavan nastup srpske predstavnice privukao pažnju cele Evrope.

"Kao i svaka genijalna ideja, stvar je u detaljima. Pesma je jednostavna i ne zahteva preterano vokalne sposobnosti, ali to Konstrakta vešto nadomešćuje veoma intezivnim pogledom i opet naizgled jednostavnim pokretima koji drže pažnju kroz ceo nastup. Sve ovo "naizgled jednostavno“ je zapravo njen način da nam kompleksnu temu posluži tako da ni ne osetimo njenu težinu", navodi Bajčetić.

Ona ocenjuje da su različiti ljudi Konstraktinu poruku različito shvatili, ali ono što je svima zajedničko je da ih je dotakla.

Komentarišući rezultate Evrovizije, Bajčetić naglašava da je zbog političke situacije i rata u Ukrajini velika pažnja pridata predstavnicima Ukrajine koji su na kladionicama čak dve nedelje uoči takmičenja imali izuzetno nisku kvotu. Ona ipak napominje da razloge za dobar plasman Ukrajine, ne treba tražiti samo u politici.

"Ukrajinu je zbog rata trenutno napustilo više od 12 miliona stanovnika koji su rasuti većinom po Evropi. To je preko 10 miliona novih brojeva koji mogu da glasaju za Ukrajinu, jer nisu u Ukrajini. Naravno razloge za pobedu Ukrajine ne treba pripisivati samo političkoj situaciji jer je pesma zaista dobra", dodaje ona.

Prema njenim rečima zanimljivo je i da od kovid pauze "Velika petorka“ mnogo ozbiljnije shvatila evrovizijski zadatak. Za Bajčetić su ipak najveće iznenađenje da su Azerbejdžan, Jermenija i Grčka, inače poznate po tome što šalju letnje brze hitove, ove godine poslali mirne balade.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu