Vesti

Snažna želja i očekivanja da se Srbija priključi sankcijama: Šarl Mišel i Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

19. 5. 2022. / 18.51

Vučić sa Mišelom: EU partner Srbiji, ali ima svoja očekivanja

Vučić je Mišelu obećao reforme u oblasti vladavine prava i poboljšanje stanja u medijima. Razumeo je poziciju EU kada su u pitanju pregovori sa Prištinom i sankcije Rusiji. Građanima je poručio da besplatnog sira ima samo u mišolovci

S.P
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Beogradu. Nakon otvaranja Naučno-tehnološkog parka, vredne investicije EU u Srbiji, dvojica lidera su razgovarala na Andrićevom vencu "o svim ključnim političkim pitanjima".

Na obraćanju medijima koje je zbog obaveza Vučića i Mišela trajalo kraće nego što se očekivalo, Vučić je rekao da je Mišelu obećao da će Srbija dalje raditi na reformama u oblasti vladavine prava, poboljšanja medijske scene, i obećao je da će se Srbija boriti za mir i stabilnost u regionu.

Kada je u pitanju dijalog sa Prištinom, reklo bi se da Mišelu Vučić nije ništa obećao ali ga je razumeo i rekao mu sve brige oko pozicije Srbije.

Objasnio je građanima Srbije predsednik da" besplatnog sira" nema i da EU nešto od Srbije ipak i očekuje. "Ako mislite da sir dobijate za džabe…Besplatan sir postoji samo u mišolovci. Da naučite nešto od starca i veterana u politici", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima  EU od Srbije očekuje "sveobuhvatni sporazum" kao što je to "uvek i očekivala", a mi smo priznali da želimo da budemo deo EU pa je to "naša molba, a njihov zahtev i molba je postizanje sporazuma o normalizaciji sa Prištinom".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da u Srbiju dolazi sa dve važne poruke. Prva je da potvrđuje "potpunu posvećenost EU pristupnim pregovorima Srbije i EU", a druga je slanje snažnog signala bliske saradnje između Srbije i EU.

Tokom zajedničkog obraćanja Mišel je pričao o predlogu koji je juče predstavio pred Evropskim ekonomskim i socijalnim komitetom o reformi politike proširenja koja bi podrazumevala postepenu integraciju već tokom pristupnih pregovora, a pre nego što se oni završe. Glavna okosnica njegove ideje je da građani Zapadnog Balkana koji pregovaraju o članstvu, osete benefite evropskih integracija pre samog stupanja u članstvo.

"Rat protiv Ukrajine uzdrmao je ceo kontinent, okončao je mir za koji smo se dugo borili. Izazovi današnjice zahtevaju nove načine razmišljanja, zato moramo da ubrzamo evropske integracije i da stvorimo podsticaj za reforme", rekao je Mišel.

O tome da EU očekuje od Srbije da uvede sankcije Rusiji nije rekao Mišel, već Vučić. "Šarl Mišel je na veoma snažan način izrazio želju i očekivanja da se Srbija priključi sankcijama. Ja sam ga upoznao sa našom situacijom i našim političkim stavovima. I zahvalio mu se na svakoj vrsti podrške".

Dodao je i da je , bez obzira što mu je Šarl Mišel preneo očekivanja o uvođenju sankcija, posebno srećan što ga je ugostio i da to ne govori iz "kurtoaznih razloga".

Posebno je bio oduševljen što niko iz išelovog tima nije imao nikakve primedbe na srpsko gostoprimstvo, pa je odlučio da će na jelovniku večere na kojoj će nastaviti razgovor o važnim pitanjima za zemlju, biti samo meso. "Ne možemo mi da im ponudimo bolju ribu nego što mogu Grci ili Italijani", zaključio je Vučić.

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu