Vesti

Nekad bilo: Restoran Mekdonalds u Dmitrovu blizu Moskve

Foto: AP

20. 5. 2022. / 12.34

Rusija i SAD: Mekdonalds dobio ruskog vlasnika

Naftni magnat Aleksandar Govor kupio je 850 restorana lanca Mekdonalds nakon što se ova kompanija povukla iz Rusije. Restoran na Puškinovom trgu, prvi Mekdonaldsov restoran u zemlji, sada je prvi zatvoren. Mekdonalds je u Rusiji bio tri decenije

Rus Aleksandar Govor, koji je vodio 25 Mekdonalds restorana u Sibiru, kupio je 850 restorana te kompanije širom Rusije. Kako je javljano iz Mekdonaldsa, Govor će preuzeti i 62.000 zaposlenih i promeniće ime kompanije.

Nije saopšteno po kojoj ceni su restorani prodati, kompanija je jedino saopštila da će zbog napuštanja ruskog tržišta imati više od milijardu dolara gubitka. Prošle godine, Rusija i Ukrajina su činile oko devet odsto ukupnih prihoda Mekdonaldsa.

Mekdonalds je jedna od sve većeg broja zapadnih korporacija koje se zbog rata u Ukrajini povlače iz Rusije.

Američki Mekdonalds je poslovao u Rusiji više od tri decenije.

Prvi Mekdonalds restoran u Rusiji otvoren je 1990. godine na Puškonovom trgu u Moskvi 1990. godine, kao simbol otapanja dotadašnjih hladnoratovskih napetosti. Ove godine, nakon početka Ukrajinskog rata i odluke kompanije da se povuče iz Rusije, najpre je zatvoren upravo taj restoran.

Mekdonalds je još u martu najavio obustavu rada restorana u Rusiji, navodeći kao razlog "humanitarnu krizu" i "nepredvidivo radno okruženje" uzrokovano ratom u Ukrajini, ali je desetine restorana ostalo je otvoreno najviše na aerodromima i železničkim stanicama. Konačnu odluku o povlačenju iz Rusije, Mekdonalds je objavio sredinom maja.

Ovaj potez izazvao je ogorčenje među ruskim političarima i podstakao pretnje da će restorani i imovina Mekdonaldsa biti zaplenjena. Ubrzo je ruskim vlastima podneta prijava za patent za lanac restorana "Ujka Vanja" po dramskom delu Antona Pavloviča Čehova.

Aleksandar Govor je i suosnivač Njeftekimservisa, kompanije za preradu nafte, i član odbora drugog preduzeća koje poseduje hotel Park In i privatne klinike u Sibiru.

Ugovorom sa Mekdonaldsom predviđeno je  da će Govor najmanje u naredne dve godine svim zaposlenim isplaćivati zaradu koju su imali i do sada, a plaćaće ih i dok se ne završi kupoprodajni postupak.

Denis Manturov, ruski ministar industrije i trgovine, rekao je da je sporazum rezultat "dugih i teških" pregovara i da će vlada pružiti Govoru svu neophodnu pomoć kako bi nesmetano poslovao.

S.Ć./BBC na srpskom

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu