Intervju

Naša glumica na Kanskom festivalu i u Bolivudu: Branka Petrić i reditelj R. Madhavama na snimanju indijskog filma

Foto: Promo

21. 5. 2022. / 16.55

Branka Petrić: Moje iskustvo u Bolivudu

„Kad obučete kostim, postavljaju vam bubicu, mikrofon, čiji gajtan ide oko struka pa se negde oko nivoa grudi zalepi sa unutrašnje strane kostima. U indijskom filmu glumicama bubicu postavlja žena“

Na aktuelnom Filmskom festivalu u Kanu (17-28. maj) Srbiju predstavljaju francusko-senegalsko-srpski film Brana, i glumica Branka Petrić u indijsko-srpskom blokbasteru Rocketry: The Numbi Effect.

Svetska premijera filma Rocketry: The Numbi Effect bila je u četvrtak veče, u okviru programa "Počasna zemlja 75. Kanskog festivala“. Film je rediteljski prvenac izuzetno poznatog indijskog glumca R. Madhavama, i sniman je 2019. godine u Srbiji sa našim producentom "Klokvork film“. To je biografski film o Nambi Narajanu, u svetu poznatog naučnika i raketnog inženjera koji je optužen za špijunažu.

Branka Petrić kaže za "Vreme“ da u tom filmu igra "malu ulogu, mamu koja živi sa problemima svojih godina i problemima svog sina“ i da je zato zatečena što se o toj njenoj ulozi toliko priča. "Sve je to zbog Bolivuda, i zbog Kanskog festivala“, kaže.

Film nije gledala. "Snimala sam ga pre tri godine, i sve do sad, kad sam u novinama pročitala da ću biti na ekranu Kanskog festivala, nisam imala nikakvih vesti o tom filmu“, kaže ova velika glumica.

Ne misli da je neobično što se našla u indijskom filmu, zato što se "poslednjih godina u Srbiji snima mnogo inostranih filmova. Njihove produkcije odlično sarađuju sa našim producentima koji poznaju sve naše glumce, a naši glumci mogu da zadovolje sve kriterijume i zahteve kastinga. Indijskom producentu je trebala glumica za lik majke, i izabrao je mene. Dobila sam tekst, i lako smo se dogovorili“, seća se Branka Petrić.

Branka PetrićFoto: Tanjug

Priča da se snimalo na Senjaku "u kući sa božanstvenim vrtom“. Mladi reditelj R. Madhavama (on je i scenarista, producent i glavni glumac) se, kaže Branka Petrić, "nije ponašao kao filmska zvezda iako je on u Indiji veoma popularan i cenjen glumac. Bio je otvoren, neposredan i odlično smo sarađivali“. Branka Petrić kaže da zadatak nije bio komplikovan, da je snimljen u samo nekoliko dublova i da je glumila na engleskom jeziku.

"Imali su odličnu organizaciju. Sećam se, u vreme snimanja radila sam još jedan film, ali njima nije bilo teško da sve uskladimo i uradimo bez tenzije“, kaže velika glumica.

Snimanje indijskog filma pamti po nekoliko novih iskustava što je s obzirom na "veliku karijeru, neočekivano“, kaže i navodi dva.

"Kad obučete kostim, postavljaju vam bubicu, mikrofon, čiji gajtan ide oko struka pa se negde oko nivoa grudi zalepi sa unutrašnje strane kostima. U indijskom filmu glumicama bubicu postavlja žena! To je znak velikog poštovanja i prema ženi i prema glumici jer, iako je muškarac koji vam postavlja bubicu pre nego što treba da izađete na set jedna od lakših uslovnosti koje naša branša može da podnese, mislim da je vrlo važno ako neko nastoji da vam radite sa što manje stresa.“

Drugo neočekivano iskustvo je hrana. "Na snimanju je bio ketering sa indijskim menijem. Divni novi ukusi, začini koje sam do tada znala samo po nazivima, jela čija imena nisam umela da izgovorim, i pre svega poštovanje prema hrani kakvo nisam videla kod drugih naroda.“

Bioskopska distribucija filma Rocketry: The Numbi Effect u svetu, počeće 1. jula. U Srbiji se očekuje na jesen.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu