Vesti

Uvek ista priča: Pokušaj desničara da izazovu incident

Foto: Nikola Anđić/Tanjug

25. 5. 2022. / 9.37

Mirëdita, dobar dan: Najlakša meta za desničare

Od 25. do 28. maja u Beogradu se održava festival moderne kosovske umetničke i društvene scene „Mirëdita, dobar dan“. Kako kažu organizatori, cilj je da se uklone barijere između dva naroda, a ne da se stvaraju nove. Na listu onih desničara kojima je ovaj festival najlakša meta upisala se i koalicija NADA okupljena oko DSS i zatražila zabranu održavanja festivala 

S.P
Koalicija okupljena oko Demokratske stranke Srbije (DSS) zatražila je u utorak da se festival "Mirëdita, dobar dan!“ zabrani. Ova, od 3. aprila parlamentarna koalicija, stava je da festival promoviše "secesiju Kosova i Metohije“.

"Na ovom festivalu se na perfidan i podmukao način, pod velom kulturnih dešavanja u Beogradu, prestonici Srbije, promoviše secesija Kosova, čime se podriva ustavno-pravni poredak“, kaže predsednik DSS-a Miloš Jovanović.

Dodao je da je pravljenje paralela između dešavanja na Kosovu i Ukrajine, što je tema jedne od debate na Festivalu, "zlonamerna i opasna, sa jasnim ciljem udaljavanja Srbije od svojih saveznika iz Saveta bezbednosti“.

Iz NADA su predložili da bi vlast umesto "dodvoravanja stranim ambasadama“ zbog organizovanja "multietničkih manifestacija“, trebalo da brani "dostojanstvo srpskog naroda i države“.

Sudeći po saopštenju NADA, ni ove godine susret albanskih i srpskih umetnika sa Kosova u Beogradu neće proći ispod radara desničarkih partija.

Neki od "epiteta“ koji se lepe i festivalu i njegovim organizatorima su da su "srbomrsci“, "velikoalbanski lobisti“. Godinama unazad različiti incidenti obeležili su održavanje "Mirëdita, dobar dan“, upadalo se na izložbe, palile su se baklje.

Redovni partibrejker na festivalu je Milica Đurđević Stamenkovski sa svojim Zavetnicima. Ne propuštaju da na dan početka festivala protestuju na uglu Birčaninove i Kralja Milana ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, gde se festival održava. Za njih je "Mirëdita, dobar dan“ politički događaj jer promoviše kosovsku kulturu kao "autohtonu i isključivo albansku“.

Festival "Mirëdita, dobar dan“ nastao je 2004. godine sa ciljem da se dva kulturna područja Srbije i Kosova bolje upoznaju i povežu, a čitav projekat inspirisan je likom glumca Bekima Fehmijua. Cilj organizatora, Inicijative mladih za ljudska prava iz Prištine i Beograda, je da poruče srpskoj i kosovskoj javnosti, kao i političkim elitama, "da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove“.

Ove godine festival će trajati od 25. do 28. maja, a prema rečima organizatora biće to "spoj umetnosti, savremene kulturne scene“ i otvaranja važnih pitanja koja predstavljaju "veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo".

Festival će biti otvoren izložbom "Sve naše suze“, "glasovima žrtava donetim u umetničkoj formi, jer je danas važnije nego ikada da ih čujemo“. Tokom trodnevnog programa biće prikazan i višestruko nagrađivani film "Košnica“ Bljerte Bašoli koji je ušao u uži izbor za nominaciju za Oskara.

SP/FoNet/DW

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu