Vesti

Naučnicima sledi istraživanje nove vakcine: Iz vremena Covid 19

Foto: AP

28. 5. 2022. / 17.51

Majmunske boginje: Evropa kupuje vakcine, Srbija sluša uputstva

Prijavljeno je skoro 200 slučajeva majmunskih boginja u više od 20 zemalja. Belgija uvela karantin. Svetska zdravstvena organizacija smatra da nema potrebe za masovnom vakcinacijom

Juče, u petak, Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je skoro 200 slučajeva majmunskih boginja prijavljeno u više od 20 zemalja, dok je Evropska Unija objavila da će kupiti vakcine i antivirusne pilule za borbu protiv ove bolesti.

Istovremeno, zdravstvene ustanove u Srbiji dobile su uputstva za lekare u vezi sa eventualnom pojavom majmunskih boginja.

Belgijske vlasti su prve u Evropi uvele izolaciju i karantin od 21 dan za zaražene. I zdravstveni zvaničnici Velike Britanije dali su preporuku da se osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima izoluju na tri nedelje. U Srbiji, gde majmunskih boginja za sada nema, epidemiolozi smatraju da je nadzor potreban, ali da neće biti potrebe za karantinom.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) opisuje ovu bolest kao "ograničenu“, i predlaže ravnomerno raspoređivanje ograničene količine vakcina i lekova koji postoje u svetu protiv ove bolesti. U petak je saopšteno da se virus "ne razlikuje mnogo od virusa kakve možemo da nađemo u zemljama u kojima su majmunske boginje endemska bolest i ovo izbijanje zaraze je verovatno više posledica promena ljudskog ponašanja“.

Ranije ove nedelje, glavni savetnik SZO izjavio je da je izbijanje bolesti u Evropi, SAD, Izraelu, Australiji i drugim delovima sveta verovatno povezano sa seksualnim aktivnostima na dva nedavna rejva u Španiji i Belgiji. To predstavlja značajno odstupanje od uobičajenog načina širenja u centralnoj i zapadnoj Africi gde ljude obično zaraze životinje kao što su glodari ili primati, i bolest se nije širila preko granica.

Lekari u Britaniji, Španiji, Portugalu, Kanadi, SAD i drugim zemljama su primetili da se većina dosadašnjih infekcija pojavljivala kod gej i biseksualnih muškaraca. Međutim, stručnjaci ističu da bolest ne pogađa samo osobe jedne određene seksualne orijentacije, a španske vlasti su prijavile da je među obolelima i jedna žena.

Majmunske boginje se šire direktnim kontaktom kože, pa zato u SZO smatraju da nema potrebe za masovnom vakcinacijom, pogotovo što je vakcina protiv velikih boginja efikasna u 85 posto slučajeva majmunskih boginja.

Pa ipak, naučnici ne znaju da li su do sada prijavljeni oboleli, samo vrh ledenog brega, što je i jedan od glavnih razloga zašto je Evropska unija (EU) odlučila da kupi vakcine.

EU će kupiti vakcine Imvanek kompanije Bavarian Nordik i antivirusbne pilule Tecovirimat kompanije Siga Tehnolodžiz. Prve ograničene isporuke očekuju se u junu.

S.Ć. /Tanjug/Euronjuz

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu