Vesti

Premijer koji unosi promene: Nakon pobede Roberta Goloba na izborima

Foto: AP

28. 5. 2022. / 21.31

Slovenija: Kad premijer bira saradnike

Robert Golob, novi slovenački premijer primenio je svoje menadžersko iskustvo na Parlament, i saradnike izabrao na osnovu Galupovog testa

Nepoverenje, diktatura ili odličan način da se izaberu najbolji ljudi – pitanja su kojima se poslednjih nekoliko dana bave slovenački mediji povodom vesti kako je njihov novi premijer Robert Golob izabrao svoje saradnike.

Naime  40 parlamentaraca iz njegove stranke Pokret Sloboda moralo je da odgovore na 12 pitanja Galupovog testa Q12 kojim se u preduzećima meri angažovanost zaposlenih i njihova motivacija za rad.

Predsednica parlamenta Urška Klokočar Župančič iz Pokret Sloboda izjavila je za ljubljanski dnevni list "Delo“ koje je prenelo vest o ovom testiranju, da Galup daje analizu vrednosti, čime se podstiču pozitivne strane pojedinca i izbegavaju potencijalni konflikti u grupi.

Deo medijske javnosti koji kritikuju ovaj gest slovenačkog premijera, komentarišu da jedino što je ovaj test dokazao je – da su svi Golobovi parlamentarci pismeni.

"Delo“  je podsetio čitaoce da je istu ovu metodu Golob primenjivao dok je pre nego je počeo da se bavi politikom vodio veliku elektroenergetsku firmu GEN 1. Drugi  mediji su "Delo“, zbog ove blagonaklone ocene, proglasili  Golobovom novinom.

List je naveo i da je Golob tek drugi slovenački predsednik vlade koji svoja ranija poslovna iskustva i metode vođenja ljudskih resursa prenosi u politiku, i podsetio da je takve načine izbora saradnika i ekipa na vodećim funkcijama prvi u slovenačku politiku uveo pokojni premijer i predsednik Janez Drnovšek, koji je pre ulaska u visoku politiku bio direktor jedne poslovnice Ljubljanske banke i iskusan ekonomist.

Prvo pitanje Golobovog testa bilo je "Znate li šta se od vas očekuje na radnom mestu?".

 

S.Ć./ Delo/eMaribor/Tanjug

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu