Vesti

Red je red: Aleksandar Vulin

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

6. 6. 2022. / 17.06

Reakcije na nedolazak Lavrova: Iz Moskve pretnje, u Beogradu žal 

Reakcije na otkazivanje posete ministra spoljnih poslova Rusije Beogradu ne prestaju da stižu. Ako je verovati glasovima iz Kremlja, desilo se nešto što nisu mogli ni da zamisle. Dok se čeka topogledno obraćanje Vučića naciji, Vulin je tu da za Lavrovim žali, premda je jasno kako bi njegova poseta Beogradu uticala na imidž srpske vlasti na Zapadu

S.P
Zatvaranje neba država regiona za ruski avion u kome bi se nalazio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za Kremlj je "neprijateljski čin“, koji može da "izazove određene probleme“, ali neće zaustaviti rad ruske diplomatije. Rečeno je i da je taj akt "podizanje nove gvozdene zavese u Evropi“.

Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora odbile su da daju dozvolu za prelet ruskog aviona preko njihovih vazdušnih prostora. To je i zvanično razlog zašto Lavrov neće doći u Beograd kao što je to ranije bilo planirano.

Za ministra spoljnih poslova Ruske Federacije takva odluka je bez presedana i "nešto što Rusija nije mogla da zamisli“. "Možemo reći da je jednoj suverenoj državi (Srbiji) uskraćeno njeno pravo da praktikuje svoju spoljnu politiku“. Govorio je Lavrov o "zatvorenom Balkanu" po diktatu Amerike i da odnose Rusije i Srbije "niko neće uspeti da uništi."

Reakcije iz Kremlja nisu samo oštre, već i preteće. Nezadovoljan otkazivanjem posete Lavorva direktor ruske državne svemirske agencije Dmitrij Rogozin, uz red uvreda na račun Bugara, Rumuna i Crnogoraca, upitao ih je znaju li šta je to dobar "Sarmat“, misleći na novitip ruske interkontinentalne balističke rakete, i da "Sarmatu“ ne treba nikakva dozvola.

U Moskvi je bilo i onih koji su juče i danas pozivali na zajedničku akciju Moksve i Beograda, koja bi trebalo da bude "konkretna i izuzetno oštra“, ne samo u vidu diplomatskog protesta, nego i u ogledu konkretnih i praktičkih odgovora.

Prvi se iz Srbije, kao po običaju, oglasio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem je čelu stoji da Vulin "duboko žali zbog sprečavanja posete velikom i dokazanog prijatelja Srbije“. Ocenio je da je svet u kome diplomate ne mogu da traže mir, vet u kome mira nema. Objasnio je Vulin građanima i da oni koji su sprečili dolazak Lavrova zapravo i ne žele mir i da "sanjaju poraz Rusije“.

Umesto Lavrova, predsednika Srbije je u ponedeljak ujutru primio ambasadora Rusije Aleksandra Bocana Harčenka. On je kako je saopšteno iz predsedništva, Vučiću uručio nekakve dokumente, a Vučić je njemu rekao da je "nezadovoljan“ zbog otkazivanja posete. Ruskom ambasadoru predsednik Srbije poručio je da će "uprkos svemu, Srbija čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju i nastaviti evropski put uz negovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima“.

Više detalja šta se dogodilo, a i šta Vučič stvarno misli o otkazivanju posete silom zapadnih prilika, moglo bi da bude poznato u ponedeljak uveče na zakazanom obraćanju naciji. Šta god večeras da bude rečeno, utisak je da je zvanični Beograd bar malo odahnuo.

S.P./N1/Nova.rs/RSE 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komenatera i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu