Vesti

Cena nije po naftnoj formuli: Izvor nafte

Foto: AP

7. 6. 2022. / 12.48

Energenti: Računica o bratskoj nafti

Zbog uslova ugovora o kupovini ruskog gasa koji nas obavezuje da plaćamo prema aktuelnoj ceni na slobodnom tržištu, u prvom tromesečju smo 38 odsto uvezenih količina gasa platili po ceni koja je za 4,2 puta veća plaćanja po naftnoj formuli

U prvom tromesečju ove godine, Srbija je prosečno plaćala 1.100 dolara za 1000 tona gasa, izračunali su stručnjaci časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), što je posledica porasta cene nafte na 628 dolara po toni.

Stručnjaci MAT-a smatraju da se postignutim dogovorom Srbije sa Rusijom o isporuci 2,2 milijarde kubnih metara gasa u narednih tri godine obezbeđuje sigurno i stabilno snabdevanje gasom u srednjem roku.

Naveli su da će cenu za najveći deo potreba Srbije od 2,2 milijarde kubnih metara gasa, kao i do sada, opredeliti vrednost cene tri derivata nafte (dizela i dve vrste mazuta) na mediteranskom tržištu (berza u Italiji), u tekućem kvartalu na osnovu uprosečene cene iz prethodna tri kvartala.

"Ispostaviće se da nam je ovako definisana cena išla na ruku prethodnih meseci i da smo, baš zahvaljujući tome izbegli ‘katastrofu'", naveli su ekonomisti MAT-a.

Srbija je u prva tri meseca plaćala najnižu prosečnu cenu gasa u Evropi – 511,1 dolar po toni. U istom periodu, Nemačka je  od Rusije nabavljala gas koji je bio za oko 51 odsto skuplji, dok je za Litvaniju i Slovačku taj energent bio i 3,2 puta skuplji.

Međutim, drugi deo aranžmana između Rusije i Srbije, je nepovoljan.

Naime, zbog uslova koji nas obavezuje da sve ostale potrebne količine gasa moramo da platimo prema aktuelnoj ceni na slobodnom tržištu, u prvom tromesečju tako nabavili 487,9 hiljada tona, odnosno 38 odsto uvezenih količina gasa, pa je ruski gas iz tog kontigenta plaćen po ceni koja je bila za 4,2 puta veća od onog koji je plaćen po naftnoj formuli.

Predsednik Srbije Alaksandar Vučić dogovorio je nedavno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom isporuku 2,2 milijarde kubih metra gasa u narednom, trogodišnjem periodu koji je započeo 1 juna. Cena tog gasa po naftnoj formuli trebalo bi da bude od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara, ali Srbiji treba još oko 800 miliona kubnih metara što će morati da kupi po cenama na slobodnom tržištu.

S.Ć. /NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu