Rat u Ukrajini

Donjeck: Ukrajinski vojnici na liniji fronta

Foto: AP Photo/Bernat Armangue

10. 6. 2022. / 8.23

Ministar odbrane Ukrajine: Dnevno gubimo na stotine vojnika

Nakon početnih neuspeha, ruske snage poslednjih dana snažno napreduju na istoku Ukrajine. Vodi se odlučujuća bitka za region Donbasa. Rusi postepeno zauzimaju strateški važan Severodonjeck. Uprkos zapadnoj pomoći, Ukrajinska komanda svesna je da gubi sve više ljudi

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov oglasio se na svom Fejsbuk profilu rečima da je “situacije na frontu teška”, kao i da “ukrajinska vojska svakodnevno gubi na stotine vojnika”. Reznikov je dodao da njihove snage “imaju značajnu količinu naoružanja”, što bi bilo “dovoljno za pobedu nad bilo kojom vojskom u Evropi, ali ne i ruskom“.

Borbe za Severnodonjeck su verovatno odlučujuće za kontrolu nad teritorijom u istočnoj Ukrajini i zato se vode žestokeborbe. Rusi trenutno drže većinu grada, sem industrijske zone koju su ukrajinski specijalci uspeli da povrate. Ukrajinska vojska je krenula i u ofanzivu, ali Rusi na svako napredovanje odgovaraju sve jačom artiljeriskom vatrom i kojom obasipaju grad.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da se “sudbina Donbasa odlučuje u Severnodonjecku”.

Privremeni sud proruske, samoproglašene Narodne reublike Donjeck osudio je u četvrtak trojicu stranih državljana – dva Britanca i jednog Marokanca – na smrt zbog učestvovanja u ratu na ukrajinskoj strani. Oni su se ranije predali ruskim vojnicima i trebalo bi po Ženevskoj konvenciji da imaju status ratnih zarobljenika.

F.M./Fonet/CNN/CNBC

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu