U novom broju

Deo porodice na okupu: Elizabeta II na balkonu Bakingemske palate

Foto: AP Photo

10. 6. 2022. / 8.54

Elizabeta II: Spasla je pod krunom sve što se spasiti dalo

Elizabeta II se tokom svoje vladavine srela sa 13 američkih predsednika i radila sa 14 britanskih premijera. Ona je učestvovala u očuvanju ideje monarhije u doba transformacije i nestajanja Britanske imperije, stvaranja britanskog Komonvelta, početka i kraja Hladnog rata, ulaska i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, kao i unutrašnjih dinastičkih promena i izazova

Proslavljajući “platinasti” jubilej i 70 godina na britanskom tronu, kraljica Elizabeta II postala je treći najdugovečniji vladar u modernoj istoriji. Zvanične proslave njenog platinastog jubileja počele su u četvrtak 2. juna ceremonijom “Trooping the Colour”, godišnjom vojnom paradom kojom se obeležava zvanični rođendan britanskog suverena već više od 260 godina.

Njen platinasti jubilej predstavlja priliku da se proslavi stabilnost britanske monarhije.“Kada imate 70-godišnju vladavinu, to je prilika da razmislite o političkim, društvenim i kulturnim promenama tokom vremena i kraljičinoj ulozi kao ličnosti kontinuiteta tokom perioda u kojima je bilo ogromnih promena”, kaže stručnjak za britansku monarhiju Kerolajn Heris.

Elizabeta Aleksandra Meri rođena je 21. aprila 1926. u Londonu za vreme vladavine njenog dede po ocu kralja Džordža V. Od najstarije ćerke kraljevog mlađeg sina, vojvode od Jorka princa Alberta, od Elizabete, nije se očekivalo da stupi na presto.

Posle smrti kralja Džordža V u januaru 1936. kraljevski presto nasledio je njegov najstariji sin i Elizabetin ujak Edvard VIII. On je, međutim, ubrzo abdicirao sa prestola da bi mogao da se oženi razvedenom Amerikankom Volis Simpson, što je bio potez koji su kraljevska porodica i politički lideri osudili. Kao rezultat toga, Elizabetin otac je postao kralj, a ona sledeća u redu za presto…

 

Pročitajte ceo tekst Dragan Bisenića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (9. juna)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu